Sputnjik vakcine kasne zbog tehničkih razloga
ilustracija

Sputnjik vakcine kasne zbog tehničkih razloga

Član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine kao i šef katedre na Senčanskom univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević kazao je za Pobjedu da će preciznije informacije o dolasku kontigenta ruskih vakcina Sputnjik V imati u ponedjeljak poslije podne.

On je ranije najavljivao dolazak 20.000 ili 30.000 doza u Crnu Goru za kraj aprila ili početak ovog mjeseca. Međutim, one nisu stigle, a kako je Boljević prošle sedmice rekao problem kašnjenja je tehničke prirode, vjerovatno zbog proizvodnje.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović prošle sedmice je na konferenciji za novinare kazala da je njen resor u pregovorima sa ruskim investicionim fondom.

“Imamo pregovore sa ruskim investicionim fondom. Sputnjik V vakcine dolaze u zemlje koje su potpisale ugovor sa njima prije nas. Jedini razlog što još nijesu stigle u Crnu Goru je komplikacija oko proizvodnje u Rusiji, jer se proizvode nove doze koje će biti transportovane i nama”, kazala je ranije Borovinić-Bojović, naglasivši da iako ne znaju datum, one će stići jer imamo ugovor.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine. I Srbija je našoj zemlji donirala 14.000 hiljada vakcina.

Osim preostalih 40.000 doza, Boljević je krajem marta najavio da će za dva mjeseca u Crnu Goru stići još 200.000 Sputnjik V vakcina.

Boljević je ranije rekao i da Rusija ne stiže da proizvede dovoljan broj vakcina, te da će Srbija u bližoj budućnosti biti glavni izvoznik za ovaj region.

“Bilo bi daleko pametnije da u narednom periodu Crna Gora nabavlja vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine ,,Torlak“. U tom slučaju i cijena će biti niža”, kazao je Boljević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će između 5. i 10. juna iz Instituta Torlak izaći prve doze ruske vakcine i dodao da vjeruje da će Srbija prije kraja godine samostalno proizvoditi vakcinu, prenio je 15. aprila Fonet.

“Trenutno ,,Torlak“ dobija supstance iz Rusije, ali bi do kraja godine trebalo da bude predata čitava tehnologija”, rekao je Boljević ranije medijima, dodajući da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Početkom maja najavljena je saradnja Rusije sa kineskim kompanijama, zbog velike potražnje za Sputnjik V vakcinama. Na taj način bi se ubrzala proizvodnja, a proizvelo bi se 260 miliona doza. U toku su pregovori i sa drugim zemljama, između ostalih i sa Italijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.