Tijela umrlih od kovida plutaju indijskim rijekama
Foto: Reuters

Lokalne vlasti saopštile

Tijela umrlih od kovida plutaju indijskim rijekama

Tijela preminulih od kovida-19 pronađena su bačena u neke indijske rijeke, saopštile su lokalne vlasti po prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posljedica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

Slike leševa koji plutaju niz rijeku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svjetskim naletom slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

Iako su izvještaji u medijima povezali porast broja tijela otkrivenih kako plutaju rijekom i njenim pritokama posljednjih dana sa pandemijom, indijska sjeverna država Utar Pradeš, u kojoj živi 240 miliona ljudi, do sada nije javno otkrila uzrok smrti.

“Uprava ima informacije da se tijela onih koji su podlegli kovid-19 ili bilo kojoj drugoj bolesti bacaju u rijeke, umjesto da se odlažu u skladu sa odgovarajućim ritualima”, rekao je visoki državni zvaničnik Manodž Kumar Singh u pismu zvaničnicima u koje je Rojters imao uvid.

AINOAGPXNBPUVOZYBP4AUU2NKA

On je zatražio od seoskih zvaničnika da osiguraju da se leševi ne bacaju u vodu i rekao da će državna vlada dati siromašnim porodicama poginulih po 5.000 rupija (68 dolara) za kremiranje ili sahranjivanje tijela.

Država je takođe zatražila od policije da patrolira rijekama kako bi zaustavila tu praksu.

Indija svakodnevno zvanično prijavljuje oko 4.000 smrtnih slučajeva od te bolesti već skoro dvije nedjelje, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je broj preminulih vjerovatno mnogo veći zbog lošeg testiranja u ruralnim oblastima i drugih faktora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.