Uprava policije Crne Gore

Savjet za građansku kontrolu policije

"Selektivno postupanje policije neprihvatljivo i zabrinjavajuće"

Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrlo postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije podržava Upravu policije i sve njene pripadnike u svim legitimnim i zakonitim aktivnostima koji doprinose vladavini prava, dosljednoj primjeni zakona i zaštiti zdravlja stanovništva, kroz poštovanje propisanih zdravstvenh mjera, u svakoj situaciji i bez izuzetka", navodi se u sapštenju.

Međutim, navode da je Savjet za građansku kontrolu rada policije sa posebnom zabrinutošću registrovao selektivno postupanje policijskih službenika u odnosu na dva različita javna okupljanja, održana istog dana, u Podgorici i Nikšiću. 

"Službenici Uprave policije su, sa pravom, prekinuli okupljanje nekoliko desetina građana koji su u Podgorici izrazili podršku građanima Palestine i pozvali na sprječavanje civilnih žrtava dok su, istog dana, tolerisali neuporedivo masovnije okupljanje tokom povorke pravoslavnih vjernika na čelu sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve i političarima, povodom praznika svetog Vasilija Ostroškog", poručuje se u saopštenju, dodajući da je ispoljeni pristup Uprave policije zabrinjavajući i neprihvatljiv, posebno u okolnostima i dalje aktuelnih i izraženih podjela po političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. 

Savjet je preporučio Upravi policije da i u odnosu na događaj u Nikšiću, na osnovu raspoložive zvanične video dokumentacije, osigura dosljednu primjenu zakona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.