Prognoza za ljeto: Najveće vrućine i sušno vrijeme na Balkanu se očekuju sredinom i krajem ljeta
ilustracija

Prognoza za ljeto: Najveće vrućine i sušno vrijeme na Balkanu se očekuju sredinom i krajem ljeta

Iako meteorološko ljeto počinje 1. juna, ljetnje vrijeme počeće tek 20.juna.

 Tim meteorologa AccuWeathera upozorio je da će se Evropom tokom ljeta širiti vrućine, a za poljoprivrednike će to stvoriti brojne probleme jer duže vrijeme neće biti nijedne kišne epizode. 

Ovoga ljeta biće najtoplije u Portugalu, Španiji, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije jer će se toplota iz sjeverne Afrike širiti prema sjevernoj i južnoj Evropi.

 Temperature se očekuju blizu ili iznad normalnih za ljeto. Konkretno, u junu od 21 do 26 stepeni, a u julu od 26 do 34 stepena.

Olujni talas širom Evrope nastaviće se pomjerati prema sjeveru kontinenta tijekom cijelog ljeta, a sušniji uslovi preovladaće nad središnjim i jugoistočnim djelovima.

Vrućina iz Španijee i Italije širiće se sve do Belgije, Njemačke, ali i balkanskih zemalja. 

Međutim, meteorolozi napominju da širenje toplijeg vremena neće biti dosljedno na ovim područjima te da će vrućina vjerovatno dolaziti u talasima.

Širenje toplijeg vremena takođe će biti postupno te će trebati više vremena da određeno područje dosegnu temperature iznad normale.

Duža razdoblja vrućine u zapadnoj Evropi se očekuju tek krajem jula i početkom avgusta.

Na području srednje Evrope i Balkana tokom juna se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 stepeni, a u julu od 21 do 25. U avgustu se očekuje da će prosječne temperature opet početi padati prema 19 do 21. 

Na području srednje Evrope i Balkana najviše vrućine i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne, kažu meteorolozi AccuWeathera, prenosi Večernji.hr.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.