Koalicija 27 započinje ispitivanje javnog mnjenja o zaštiti životne sredine
Ilustracija

Koalicija 27 započinje ispitivanje javnog mnjenja o zaštiti životne sredine

Koalicija 27 započinje ispitivanje javnog mnjenja o zaštiti životne sredine i poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

"Terensko istraživanje koje za cilj ima procjenu nivoa javnog razumijevanja ekoloških pitanja biće sprovedeno u periodu od 14. do 31. maja 2021. godine, na uzorku od 1000 ispitanika sa teritorije Crne Gore. Istraživanje će pokazati koliko su građani upoznati sa odgovarajućim standardima i prioritetnim pitanjima u oblasti upravljanja otpadom, kvaliteta vazduha, kvaliteta voda i zaštite prirode i u kojoj mjeri je povećana ekološka svijest građana u odnosu na 1994. godinu", saopšteno je iz Koalicije 27.

Na putu ka EU, pored usklađivanja i implementacije propisa, neizostavno je kako ističu iz Koalicije 27 kontinuirano sprovoditi aktivnosti na jačanju građanske ekološke svijesti.

"Čak 70% pravne tekovine u oblasti zaštite životne sredine se sprovodi na lokalnom nivou. Dok OCD i institucije godinama rade na podizanju svijesti i informisanju građana, pitanje je koliko smo danas zaista upoznati i spremni da učestvujemo u njihovoj implementaciji, kao različiti ali bitni društveni akteri. Koristeći istraživanja iz 94' godine u oblasti zaštite životne sredine, pokušaćemo da damo uporedni prikaz osvještenosti crnogorskog društva nakon dvije decenije, a u susret 30 godina od proglašenja ekološke države Crne Gore", saopšteno je.

Aktivnost je dio projekta ARTEMIS: „Unapređenje ka posvećenoj i konkretnoj primjeni ekoloških standarda“, koji NVO Green Home realizuje u saradnji sa NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), NVO Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i NVO Sjeverna zemlja (SZ), uz finansijsku podršku Balkan Trust for Democracy.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.