Radovana Karadžića prebacuju u britanski zatvor
Radovan Karadžić

Radovana Karadžića prebacuju u britanski zatvor

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić biće prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Kako su saopštili iz britanske vlade, prvi predsjednik Republike Srpske biće prebačen u Britaniju na izdržavanje ostatka kazne.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab je naveo u saopštenju da bi Velika Britanija trebalo da se ponosi činjenicom da je "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, podržala 30 godina traženja pravde za gnusne zločine".

Podsjetimo, žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je 2019. godine Karadžića na doživotni zatvor, zbog zločina u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.