Muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević

"Zajedno sa vjernicima ćemo obnoviti džamiju u Radulićima, signal vlasti da vrati vakuf Hasanagine džamije zaslužuje poštovanje"

Danas 12. 05. 2021. odnosno 30. 09. 1442. godine navršava se punih trideset dana mjeseca ramazana. Ovaj mjesec ramazan muslimani Sandžaka su, i pored rovitog epidemiološkog stanja u društvu, ispunili i ispisali intenzivnim činjenjem pojedinačnih i zajedničkih dobrih djela, poštujući sve propisane mjere od strane medicinskih stručnih tijela, saopštio je Muftija sandžački Abdurrahman-ef. Kujević.

Ontološka istina ili fitra - prirodna vjera u nas je usađena samim rođenjem. Poenta života na ovom svijetu jeste sačuvati čistotu fitre, afirmirati je na svim nivoima do potpunog trijumfa.Ramazan i svi propisani ibadeti u njemu ustvari imaju to za cilj, da obruse i ojačaju dobro u nama. Stoga se jedan od posljednjih ibadeta ovog mjeseca naziva sadekatul-fitr, što znači: ovjera iskrenosti naše fitre - vjere u Boga. A nastupajući blagdan nakon svih radosti i zadovoljstava  se zove Idul-fitr - blagdan pobjede fitre - navodi muftija.

Borba za jačanje istine i dobra se, ističe on,  nastavlja i nakon ramazana do kraja života.

"Brojne delegacije eminentnih muderrisa su tokom ovog mjeseca obišle sve Medžlise u Sandžaku i šire i između ostalog se uvjerili da ideja slobode, dobra i požrtvovnosti na tom putu jako pulsira u našem narodu. Nekoliko je događaja koje bih istakao ovdje, a koji su ionako blagoslovljeni ramazan obilježili. Donatroska akcija za izgradnju nove zgrade Medrese Gazi Isa-beg. Ovdje su vjernici svojim odazivom pokazali visok stepen svijesti i brige za ovu bazičnu i matičnu ustanovu Islamske zajednice koja je dio identiteta našeg individualnog i kolektivnog bića. Posjeta delegacije Muftijstva sandžačkog džamiji u Radulićuma i iftar u njoj iznova je pokrenulo energiju, volju i ambiciju u domovini i dijaspori za njenom restauracijom. To ćemo zajedno sa vjernicima i uraditi. Signal nove vlasti u Crnoj Gori da vrati vakuf Hasanagine džamije u Pljevljima - Taslidži Zajednici i na taj način okonča višedecenijsko skrnavljenje ove Božije kuće zaslužuje našu pažnju i izraz poštovanja. Neka ovo bude najava da se otpočnu rješavati mnogobrojni nagomilani problemi Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda u sandžačkom regionu", navodi muftija.

Ono što, kako kaže,  kvari potpunu ramazansko-bajramsku radost jeste skrnavljenje Mesdžidul-akse i nepravda prema muslimanima u Palestini.

"Pitanje pravde i nepravde mora zanimati svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadao ako sebi i svojoj zajednici želimo sigurnu i dostojanstvenu budućnost. U duhu ovih poruka svim muslimanima naše Zajednice i cijelom ummetu Muhammeda, alejhi selam, neka je ramazanski bajram - Idul-fitr mubarek", zaključuje muftija sandžački.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.