Sa sastanka

Krivokapić sa Arhiepiskopom Jeronimom

"Grčki narod gaji bratsku ljubav prema Crnoj Gori"

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke, Jeronimom.

Krivokapić je podsjetio Arhiepiskopa Jeronima da veliki dio građana Crne Gore danas proslavlja veliki praznik, Svetog Vasilija Ostroškog i da je srećan što tu radost danas dijeli i sa njim kao predstojateljem Grčke pravoslavne crkve.

Predsjednik Vlade je arhiepiskopa Jeronima informisao o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori i kazao da je Vlada Crne Gore opredijeljena da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti.

511735171026c34cfecdfo

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore u januaru ove godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim je unapređena pravna sigurnost, uvažavajući pravni i istorijski kontinuitet tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

„Cilj Vlade kojom predsjedavam jeste da eliminiše negativnu praksu diskriminacije i nejednakosti, te da promoviše slobodu i suštinsku jednakost vjerskih zajednica u njihovom djelovanju” kazao je Krivokapić i dodao da će Vlada Crne Gore uskoro potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori.

Arhiepiskop Atine i cijele Grčke, Jeronim u svojoj dobrodošlici istakao je da je Crna Gora prelijepa zemlja i da je posebno radostan što je Krivokapić danas u Atini.

„Vaša zemlja dala je ovom svijetu velike i značajne ličnosti, kako kroz istoriju tako i u današnjim vremenima, ličnosti koje su oživljavale, njegovale i čuvale pravoslavnu tradiciju. Želim da izrazim posebna osjećanja i bratsku ljubav koju grčki narod gaji prema vama i vašoj zemlji“, istakao je Arhiepiskop Jeronim.

511752857407389d471bfo

Arhiepiskop Jeronim istakao je da je u Grčkoj na djelu sjajna saradnja države i crkve i da je pri tom Republika Grčka član EU i da ga raduje što i Crna Gora ide tim putem.

„Crna Gora se sa pravom priprema da bude član EU i da se na takav način dinamično okrene ka budućnosti. Želim vam iz dubine svoga bića da uspješno obavite sve što ste planirali, da ostvarite značajan progres Vašem narodu i Vašoj državi. Smatram da sve što smo do sada pomenuli ima svoj pozitivan značaj i osnažuje naše odnose, odnose svih većinski pravoslavnih zemalja i da će pomoći u opštoj kolegijalnsoti i bratskoj ljubavi“ naglasio je Arhiepiskop Jeronim.

Sastanku premijera Krivokapića i Arhiepiskopa Jeronima prisustvovali su i ministar ekonomskog razvoja i turizma Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.