Vještak o uzroku smrti Ivane Šoć: Propusti ljekara doprinijeli smrtnom ishodu
Klinički centar Crne Gore

Vještak o uzroku smrti Ivane Šoć: Propusti ljekara doprinijeli smrtnom ishodu

Suđenje ljekarima Kliničkog centra Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić zbog smrti tridesetogodišnje Cetinjanke Ivane Šoć odloženo je za 3. jun kako bi se stranke upoznale sa izjašnjenjem vještaka Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Imajući u vidu sadržaj važećih zakonskih odredbi u Republici Crnoj Gori, u potpunosti ostajemo kod svog stava da su djelatnici KC Crne Gore prilikom medicinskog zbrinjavanja sada pokojne Ivane Šoć učinili niz propusta koji su uzrokovali pogoršanje njezina zdravlja i nastup smrtnog ishoda. Djelatnici su temeljem kliničke slike i poznavanja epidimiološke situacije trebali postaviti sumnju na grip i započeti primjenu specifične protivvirusne terapije čime bi se oštećenici pružili realni izgledi za izlječenje. Propusti djelatnika imaju obilježja uopće očiglednog nesavjesnog postupanja opisanog u kaznenom djelu Nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, a doveli su do smrti oštećenice”, piše u izjašnjenju.

Takođe navode da "stav Sudsko medicinskog odbora medicinskog fakulteta u Beogradu smatramo neprihvatljivim i ne nalazimo mogućnost za usaglašavanje“.

Tokom sudskog postupka porodica Šoć je ukazivala da je nalaz beogradskih vještaka pravno nevaljan i da ga je trebalo izuzeti iz spisa, jer nije sačinjen u skladu sa naredbom suda.

“Vještaci su sami istraživali i pribavljali dokaze bez znanja i dopuštenja suda što je apsolutno neprihvatljivo. Sve primjedbe, sugestije i predloge oštećene porodice sud je po difoltu odbio”, kazala je Ana Raičević, sestra pokojne Ivane, i dodala da se agonija koju trpi porodica u vidu desetogodišnjeg postupka nastavlja jer se faktički postupak nalazi na početku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.