Kit koji se nasukao u  obali Temze morao da bude uspavan
Foto: Reuters

Kit koji se nasukao u obali Temze morao da bude uspavan

Kit koji se nasukao na obali Temze u predgrađu Londona je uspavan posle pogoršanja njegovog stanja i ocene stručnjaka da ne bi mogao da preživi, javili su spasioci.

Britanski spacioci su oslobodili malog kita, iz vrste minka kitova, juče ujutro, na radost stotina posmatrača koji su se okupili da gledaju spasavanje. Ali kit je uspio da pobjegne od njih i krenuo uzvodno rijekom umjesto da krene ka otvorenom.

"Stanje kita se pogoršalo u 45 minuta tokom kojih smo bili sa njim“, rekla je juče koordinatorka britanskih spasilaca.

Kako je navela, životinja nije dobro disala i ne bi još dugo mogla da preživi, i dodala da su veterinari iz zoološkog vrta u Londonu uspavali kita, koji se izgleda odvojio od svoje majke.

Životinja duga između tri i četiri metra primijećena je u nedelju u jugozapadnom delu Londona, a nasukala se na ispustima koji kontrolišu protok vode. Jedan portparol rekao je juče da je ponašanje životinje zabrinjavajuće i da stručnjaci strahuju da nije dobrog zdravlja.

Među najmanjim kitovima, minka kitovi obično dostižu 10 metara kada odrastu i žive na sjeveru Atlantskog i Tihog okeana, ali se pronalaze čak do Arktika ili ekvatora.

U Temzi se 2006. nasukao kit koji je tada izazvao veliko interesovanje javnosti. Međutim on je uginuo kada je bio vraćen u more.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.