Mašan Čogurić osuđen na 20 godina zatvora
Privođenje Mašana Čogurića

Presuda Apelacionog suda za ubistvo braće Danijela i Davorina Ćulavića

Mašan Čogurić osuđen na 20 godina zatvora

Mašan Čogurić danas je osuđen na 20 godina robone za ubistvo braće Davorina i Danijela Ćulafića 15. februara 2014. godine u kafe baru “Moskva” u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Presudu je izrekao sudija Zoran Smolović u ime krivičnog vijeća Apelacionog suda kojim predsjedava sutkinja Seka Piletić.

Sud je prihvatio žalbu tužioca Veselina Vučkovića da se optuženi osudi za teško ubistvo i odbacio žalbu odbrane.

Tužilac Veselin Vučković u završnim riječima zatražio da se Čogurić kazni dugotrajnom kaznom zatvora za teško ubistvo braće Ćulafić dok je odbrana tvrdila da je optuženi pucao u nužnoj odbrani, braneći svoj život.

Stavovi odbrane I tužilaštva razilazili su se I u pogledu tačne pozicije na kom se desilo ubistvo. Tužilac Vučković je ustvrdio da je na osnovu svih provedenih dokaza kasno da je Čogurić pucao na Danijela Ćulafića ispred lože i to iz ispružene ruke odozgo na prema dolje. Sa druge strane, odbrana je smatra da na temelju nauke i provedenih vještačenja, do obračuna je došlo unutar lože, gdje su pokojna braća Ćulafić, sa boksem na ruci satjerali u ćošak optuženog, koji nije imao izbora osim da puca.

Branilac Čogurića, advokat danilo Mićović je prilikom iznošenja završnih riječi optužio prethodno vijeće Apelacionog suda da je namjerno za prethodni postupak oformilo novu komisiju vještaka psihijatrijske struke kako bi Čogurića osudili na dvadesetogodišnju robiju.

"Svim sudovima je bio valjan nalaz komisije vještaka koje je predstavljao psihijatar Stanko Milić osim prethodnom vijeću Apelacionog suda. Treći nalaz se radi poslije šest godina od događaja kada je kod optuženog zbog dugogodišnjeg boravka u zatvoru dolazi do izmjene karaktera i strukture ličnosti. U prvom nalazu se vidi pravo stanje Čogurića jer je taj nalaz rađen odmah nakon predmetnog događaja", kazao je on, prenosi Pobjeda.

Čogurić je dva puta osuđivan u podgoričkom Višem sudu na 13 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Poslednjom presudom Apelacionog suda iz juna prošle godine, on je dobio 20 godina robije. Pravna kvalifikacija je ostala neizmijenjena, kako je to utvrdio i Viši sud u Podgorici: da je Čogurić sa umišljajem izvršio krivično djelo - teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane.

Međutim, pola godine kasnije, Vrhovni sud je u decembru prošle godine po službenoj dužnosti ukinuo presudu Apelacionog suda kojom je Čogurić osuđen na 20 godina robije. Prema optužnici višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, Čogurić je sa umišljajem ubio braću Ćulafić, usmrtivši ih sa tri hica ispaljenim iz revolvera. Sa dva hica u glavu i grudni koš ubio je Danijela, dok je jedan hitac ispalio u Davorinu u grudni koš, od kojeg je preminuo.

Jedan od hitaca koji su pogodili Ćulafiće, nastavio je putanju i ranio Ernu Baković u desnu nadlakticu, nanoseći joj lakšu povredu.

Otac ubijene braće - Borislav Ćulafić, nedavno je saopštio da Čogurić nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, zbog, kako je napisao, prijateljsko-kumovskih i “svakolih” veza porodice optuženog sa predstavnicima pravosuđa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.