Đukanović: Nije logično da EU prepušta Zapadni Balkan trećim zemljama
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović dočekan u Budimpešti uz najviše vojne i državne počasti

Đukanović: Nije logično da EU prepušta Zapadni Balkan trećim zemljama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je danas u Budimpešti uz najviše vojne i državne počasti gdje na poziv predsjednika Mađarske Janoša Adera, boravi u zvaničnoj posjeti.

U okviru ceremonije dočeka  Đukanović je položio vijenac na Trgu heroja.

U nastavku posjete, predsjednici Đukanović i Ader imali su tet-a-tet razgovor, koji će nastaviti na susretu delegacija Crne Gore i Mađarske.

Đukanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

"Želim da ponovim izraze zahvalnosti predsjedniku Aderu zbog poziva i da izrazim zadovoljstvo što ova posjeta predstavlja povratak na stare i provjerene staze održavanja kvaliteta međudržavnih odnosa u postpandemijskom periodu. Ovo je bila izuzetna prilika da razmijenimo mišljenja oko nekoliko važnih pitanja, takođe, iskustva u borbi sa  pandemijom je bila jedna od tema. Iskoristio sam priliku da uvaženom predsjedniku Aderu saopštim riječi zahvalnosti u ime Crne Gore i njenih građana za pomoć koju je Mađarska pružila, i u zaštitnoj opremi i u PCR testovima, a i zbog spremnosti Mađarske da uskoro potpišemo Memorandum o priznavanju sertifikata o vakcinaciji kako bismo na taj način olakšali putovanje građanima iz jedne u drugu državu, i kako bismo olakšali turistički promet. Ovo je prije svega bila dobra prilika da razgovaramo o stanju u regionu Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

Ne treba dodaje podsjećati, da je Mađarska kao članica EU i kao susjed ZB u kontinuitetu pokazivala visoku pažnju prema evropskim i euroatlanskim aspiracijama našeg regiona, pravilno razumijevajući važnost integracije, ne samo za naš region nego i za EU i NATO.

"Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je na izvjestan način iznenađenje, imajući u vidu da je politika proširenja dugo vremena ocjenjivana kao najuspješnija politika EU, i sada na korak kada je trebalo završiti proces ujedinjenja Evrope, došlo je najprije do zamora u kojem se dugo pričalo u EU, nakon toga je došlo do jednog prećutnog usporavanja tog procesa, a on je logčno za posledicu imao i pad euroentuzijazma i evropskog entuzijazma u našem regionu. Za posledicu jednog i drugog smo dobili geopolitička interesovanja da ZB od strane trećih zemalja koje naravno, logično, koriste prazan prostor i piokušavaju da penetriraju svoje geopolitičke interese u tom dijelu Evrope. Kao što sam kazao, sve je to logično, i sve je to legitimno. Ono što nije logično, nije racionalno i nije odgovorno – to je da EU prepušta taj prostor na inicijativu drugim zemljama. To mora biti predmet primarne odgovornosti EU, i naš razgovor se kretao upravo u tom pravcu", istakao je Đukanović.

Kaže i da ne po prvi put, sa Aderom na tu temu ima apsolutnu saglas.

"Dakle, jako je važno da Mađarska kao zemlja članica podstakne EU da ažurira svoju politiku proširenja, ažurira svoju politiku prema ZB kako bi se podstakao reformski napor vlada i društava na ZB, kako bi se stvorili uslovi da evropski sistem vrijednosti što brže zaživi i u tom evropskom regionu, a da ljudi koji su stanovnici naših država dožive tu blagodet evropskog kvaliteta života u doglednoj budućnosti.

Ono što želim da istaknem ovom prilikom, to je da smo veoma zahvalni Mađarskoj na podršci koju smo do sada imali na planu evropske i evroatlanske integracije. Mađarska je u dva navrata bila kontakt zemlja za članstvo Crne Gore u NATO, i taj proces je uapješno realizovan 2017. godine. Vjerujem da je Crna Gora od tada do danas apsolutno opravdala svoje članstvo u Alijansi. Takođe, sa zadovoljstvom koristimo ekspertize mađarskih eksperata, sada ih je trenutno u Crnoj Gori dvoje, koji nam pomažu u nekim posebno osjetljivim oblastima, prije svega u oblasti vladavine prava da što brže savladamo svoje deficite, ostvarimo potrebne kapacitete koji će nam pomoći da brže realizujemo reformske ciljeve i da ostvarimo ono što je naša namjera a to je da ovu prednost u procesu pregovaranja sa Evropom, u finalu efektuiramo tako što će Crne Gora biti prva sledeća članica EU. Mislim da to nije važno samo za ZB, mislim da je to jako važno za EU, predsjednik Ader i ja smo oko toga saglasni. Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući kakav je ZB, i ukoliko dozvoli da se u toj sobi živi vanevropski način života, to će vremenom predstavljati meki trbuh Evrope, to će vremenom generisati sve viši nivo netolerancije, potencijalnih konflikata čemu smo nažalost svjedočili 90-ih godina upravo u tom regionu", naveo je Đukanović u izjavi nakon sastanka.

Podsjetio je da Crna Gora i Mađarska imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju, manje više u svim oblastima, u oblasti odbrane, u oblasti prosvjete, u oblasti nauke i tehnologije, u oblasti zdravstva, a posebno je istakao dobru saradnju i dobro iskustvo Crne Gore sa mađarskim investitorima i sa mađarskim biznisom.

"Dugo vremena su mađarski investitori predstavljali vodeće investitore u Crnoj Gori. To je jako važno kazati jer je upravo zahvaljujući direktnim stranim investicijama Crna Gora u periodu od obnove nezavisnosti do danas imala jako dinamičan ekonomski rast, i nadamo se da ćemo uskoro imati kraj pandemije i da ćemo biti u prilici da se sa punom pažnjom posvetimo normalizaciji ekonomskih aktivnosti u Crnoj Gori, u obnovi investicionog ciklusa i stvaranja uslova za dalji socijalni razvoj Crne Gore.

Kazao sam predsjedniku Aderu da je ostalo još mnogo nezavršenog posla na planu investicija, u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane. U svim tim oblastima mađarski partneri bi bili vrlo poželjni partneri za razvoj zajedničkih projekata u Crnoj Gori, tako da se nadam da će se ne samo sačuvati dosadašnji nivo ekonomske saradnje, nego da ima ozbiljnog prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje koja naravno kao u svim međudržavnim odnosima predstavlja fundament bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Veoma sam zadovoljan kvalitetom razgovora koji smo moj uvaženi domaćin i ja danas imali, radujem se prilici da ću u nastavku dana razgovarati i sa premijerom i sa predsjednikom parlamenta, i vjerujem da svi ti susreti potvrđuju da je kvalitet i frekfencija političkog dijaloga na najvišem nivou između naših zemalja veoma važam inpuls ukupnom razvoju međudržavnih odnosa i projateljstva između naših naroda", poručio je predsjednik Crne Gore.

Posjeta Đukanovića Mađarskoj je prva predsjednička posjeta toj zemlji nakon godinu dana, istakao je Ader na početku izjave.

"Možda ste juče, primijetili, pročitali u medijima da je tzv. bukureštanska devetorka razgovarala o budućnosti NATO saveza i o strateškim sigurnosnim izazovima koji prijete ili mogu prijetiti ovoj regiji. U konferenciju se uključio i gospodin Džo Bajden, predsjednik SAD-a. Da se nadovežem na jednu konferenciju od prije tri godine u Varšavi, ja sam neke stvari ponovio. Rekao sam, bukureštanska devetorka i NATO države moraju voditi računa o izazovima. Rekao sam da su to izazovi koji dolaze iz južnog pravca, koji su bili aktuelni prije tri godine i sada su aktuelni: to su terorizam, migracije i politički vakum koji se usljed događanja tokom proteklih mjeseci pojavio na Balkanu. Jedan od najvažnijih pokretača toga je usporavanje integracijskog procesa Zapadnog Balkana u EU. To sam ja već više puta naglašavao – da je evropska politika integracije u tom regionu izgubila vjerodostojnost.

Mi smo sa gospodinom Predsjednikom razgovarali o tome da ovaj gubitak kredita koji se dogodio u proteklih nekoliko godina, koji je pogoršan pandemijom Covida, zdravstvenim i društvenim učincima. Ako tome dodamo i ekonomske poteškoće možemo sasvim jasno zaključiti da će se povećati i društvena napetost, a ako uz to dođu još i etnički sukobi, onda smo već suočeni sa ozbiljnim sigurnosnim izazovima i rizicima. To je ono što sam ja juče istakao. Zamolio sam novom američkog predsjednika, nove predstavnike američke politike, da skrenu veću pažnju na države ZB. Od čelnika EU, ranije sam, a i sada, zatražio da podrže evrointegracijske procese ZB pa tako i Crne Gore i da ubrzaju te procese", kazao je Ader.

On je istakao i da je kad su 2017. godine kada održali konferenciju za medije u Podgorici o ovim pitanjima, rekao "trebaju nam jasni uslovi za sve države, za sve kandidate, trebaju nam jasni rokovi i trebaju nam efikasni pregovori".

"Dakle, to je nešto što vrijedi i danas: jasni uslovi, jasni rokovi i efikasni pregovori. To je ono što nam je potrebno. Crna Gora je za to spremna - spremna pregovarati i ubrzati pregovarački proces. Crna Gora je otvorila 33 poglavlja sa EU ali od 2017. dakle, već četiri godine, nije zatvoreno ni jedno poglavlja. Dakle možemo reći da je tempo, efikasnost, upitan trenutno. Osim toga, Crna Gora je dokazala spremnost, pridružila se NATO savezu. Ako je dokazala svoju opredijeljenost kao NATO država, mi s pravom možemo očekivati da će istu opredijeljenost i odvažnost iskazati i u procesu pridruživanja EU. Dakle, Evropa nema drugog izbora. Ja pozivam sve evropske političare da se odnesu prema ovim aspektima o kojima sam govorio, da se ubrzaju integracijski procesi kako bi Crna Gora što skorije mogla postati članica EU", zaključio je Ader.

Đukanović će se danas sastati i sa predsjednikom vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.