Indijski soj izaziva zabrinutost na globalnom nivou
ilustracija

Indijski soj izaziva zabrinutost na globalnom nivou

Virusna varijanta B.1.617 koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine izaziva globalnu zabrinutost, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Hina.

“Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnom nivou”, izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička direktorica SZO-a za COVID-19.

“Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost.”

Broj novozaraženih i preminulih od korona virusa u Indiji se u ponedjeljak približio dnevnom rekordnom iznosu zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

SZO je saopštila da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identifkovana u Indiji prošlog decembra, iako je ranija verzija zabilježena u oktobru 2020.

Ova se varijanta već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije.

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njenim trima verzijama više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik SZO-a, Tedros Adhanom Gebrejesus, rekao je da Fondacija Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom “Zajedno za Indiju” u svrhu prikupljanja sredstava za snabdjevenosti kiseonikom i nabavku ljekova i zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.