Ratni brod SAD-a ispalio hice upozorenja prema iranskim plovilima

Ratni brod SAD-a ispalio hice upozorenja prema iranskim plovilima

Američki ratni brod ispalio je oko 30 hitaca upozorenja nakon što se američkim brodovima u Hormuškom tjesnacu približilo 13 plovila mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN), saopštio je Pentagon.

Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da su američka vojna plovila morala ispaliti upozoravajuće hice zbog, kako su naveli, opasnog ponašanja iranskih plovila u regiji, nakon relativnog zatišja tokom prošle godine, navodi Reuters a prenosi Hina.

Portparol Pentagona, Džon Kirbi, kazao je da su pucnji upozorenja ispaljeni nakon što su se iranski brodovi približili na udaljenost od 150 metara američkim vojnim brodovima, uključujući i raketnoj krstarici USS Monterey, koji su pratili podmornicu Georgia.

Kirbi je rekao da je prva runda hitaca ispaljena kad su iranski čamci ušli na 300 metara od američkih brodova, a druga kada su ušli na 150 metara.

“Ponašali su se vrlo agresivno”, rekao je, dodajući da je broj iranskih plovila bio veći nego ranije.

Najnoviji incident dogodio se dok svjetske sile i Iran nastoje ubrzati napore na vraćanju Vašingtona i Teherana u nuklearni sporazum iz 2015. godine. Taj sporazum trebao je ograničiti Iran u razvoju nuklearnog programa, dok bi zauzvrat SAD ukinuo sankcije toj zemlji.

Američki zvaničnici vratili su se prošle sedmice u Beč na četvrtu rundu neizravnih razgovora s Iranom o tome kako nastaviti s poštovanjem sporazuma, koji je bivši američki predsjednik Donald Tramp napustio 2018. godine, što je natjeralo Iran da krši uslove sporazuma.

Iran sada kaže da ne bi trebalo preduzimati daljnje korake dok se SAD – prva strana koja se samoinicijativno povukla iz sporazuma – ne vrati dogovoru.

Teheran takođe traži ukidanje sankcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.