Bečić: Izdržali smo jače napade da bi sad zbog Leposavića sve bilo srušeno
Bečić

'Nema tog pojedinca koji je važniji od čuvanja izborne volje građana'

Bečić: Izdržali smo jače napade da bi sad zbog Leposavića sve bilo srušeno

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da neće braniti ministra pravde Vladimira Leposavića, jer su kritike premijerove na njegov račun opravdane, a s druge strane ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, neće ga smjenjivati sa DPS-om, jer bi to bilo otvaranje pandorine kutije, koju, kako je rekao, možda mnogi onako i željno iščekuju.

"Tako da se naš stav nije promijenio ni do današnjeg dana. Na sjednici koja će započeti 11. maja u okviru posljednje tačke ‘izbor i imenovanja i razrješenja’ između ostalog naći će se i to pitanje. Vodićemo raspravu u Skupštini, Skupština će se izjasniti sve će naravno biti u skladu sa procedurom i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, rekao je Bečić u intervjuu za Nova.rs.

On je kazao da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, premijer Zdravko Krivokapić i on imaju jedan iskren prijateljski i partnerski odnos. 

“Kao što znate Demokratska Crna Gora – najjača partija u novoj parlamentarnoj većini, iako nema nijednog člana Vlade, iako nema nijednog ministra u Vladi, svesrdno, iskreno i posvećeno, brani i podržava Vladu od prvog dana kada je izabrana. Zaista, smatrali smo to jednim odgovornim činom, onim što je naša obaveza prema građanima koji su nam ukazali povjerenje i nova Vlada, 42. Vlada Crne Gore preuzela je definitivno Crnu Goru u jednom veoma složenom epidemiološkom, ekonomskom, socijalnom, pravnom, političkom trenutku”, rekao je on.

Kako je dodao, ono što su obećali građanima u danu kada je izabrana 42. Vlada Crne Gore, to i danas stoji jer ono što obećaju to i ispune.

“Zaista imamo jedan zdrav, jedan pravi partnerski odnos sa premijerom i članovima Vlade i siguran sam da će se to i nastaviti u budućem periodu”, rekao je on.

On je stava da su ovoj Vladi dali povjerenje za pune četiri godine.

“Tako, što se tiče Demokratske Crne Gore tu se ništa nije promijenilo. Vjerovaćemo jednom zdravom partnerskom odnosu između mene kao čelnika zakonodavne vlasti, između poslaničkog kluba kome pripadam, izvršne vlasti, nastaviti da ekonomski, pravno i moralno uzdižemo Crnu Goru, ispunjavamo ona obećanja koja smo dali građanima u toku predizborne kampanje i kada su se približavali parlamentarni izbori”, kazao je Bečić.

On je istakao da se za kratko vrijeme uz sve probleme, uz sve turbulencije, uz sve opstrukcije i u dijelu parlamentarne većine i od opozicije i od određenih institucija u tranzicionom periodu, desilo mnogo pozitivnih stvari.

“Usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovesti koji je snažno podržala parlamentarna skupština Savjeta Evrope svojom rezolucijom prije desetak dana, takođe na narednoj sjednici 11. maja usvojićemo set zakona kojima ćemo obezbijediti besplatne udžbenike za svakog osnovaca u svih devet razreda osnovnih škola, uvešćemo ponovo dječiji dodatak za djecu do navršene šeste godine, povećaćemo minimalnu zaradu sa 222 za početak na 250, podići ćemo staračke naknade, izabraćemo novi savjet Radio televizije Crne Gore i još mnogo toga drugog, tako da vidite, uz sve opstrukcije ipak ovi procesi idu naprijed, idu na zadovoljstvo svih građana Crne Gore”, kazao je predsjednik parlamenta.

Govoreći o razrješenju ministra Vladimira Leposavića,Bečić je istakao da nema tog pojedinca, kako god se on zvao, koji je važniji od čuvanja izborne volje građana, od čuvanja stabilnosti izvršne vlasti i parlamentarne većine.

“Ja ću vas podsjetiti da smo upravo mi, Demokratska Crna Gora između ostalog kao najjača partija u vlasti, koja je imala plejadu sjajnih kadrova koji su iznijeli izbornu kampanju, koji su bili na izbornim listama, koji su zadobili povjerenje građana bez riječi 4. decembra glasala za izbor 42. Vlade Crne Gore u kojoj nije nijedan član Demokratske Crne Gore iz reda ministara koji čine tu Vladu”, kazao je on.

Istakao je da su funkcioneri sadašnje apsolutne većine izdržali jače napade da bi sad zbog ministra Leposavića sve bilo srušeno.

“Ako smo svi mi mogli i ako su mogli svi naši funkcioneri koji su iznijeli ove procese svih prethodnih godina i decenija, koji su i praćeni i prebijani i prisluškivani i diskriminisani po brojnim osnovama, da se bez ijedne jedine riječi, bez ljutnje pomjere da bi se ispoštovala izborna volja građana jer je to u tom trenutku bio jedini mogući model, da bi ovi procesi išli naprijed. Ja zaista ne znam ko je taj pojedinac koji može biti iznad potrebe stabilnosti parlamentarne većine i izvršne vlasti”, kazao je predsjednik Skupštine.

Smatra da nijedna ostavka u Crnoj Gori, nijedna ostavka bilo kog pojedinca u Vladi ili parlamentarnoj većini nije važnija od potrebe da čuvaju ono što su tekovine 30. avgusta i sve ono što su ostvarili.

“Tako da za mene i po meni i po subjektu koji ja predvodim to smo više puta jasno saopštili – vrlo lako i vrlo jednostavno je razrješenje ove krize i vjerujem da će svi to shvatiti u nekom momentu i da niko neće rizikovati da ovu parlamentarnu većinu i ovu Vladu u uvede u neku neizvjesnost koja nam nije potrebna, jer mnogo je onih izazova koje smo naslijedili zbog kojih smo izabrani, a koje moramo rješavati”, kazao je Bečić.

Kaže da je posebno ponosan na izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Smatra da je taj zakon put pomirenja u Crnoj Gori i zaista ustavnom definisanju odnosa između države i vjerskih zajednica, gdje će sada svako raditi svoj posao, međusobno se uvažavati i poštovati i djelovati u interesu svih građana ove zemlje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.