Nova katastrofa u Sredozemlju: Prevrnuo se brod, nastradala 24 migranta
Ilustracija

Nova katastrofa u Sredozemlju: Prevrnuo se brod, nastradala 24 migranta

Vjeruje se da je najmanje 24 migranata stradalo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo danas kod obale Libije, javila je UN agencija za izbjeglice.

To je najnovija katastrofa u Sredozemlju sa migrantima koji pokušavaju morem da stignu do Evrope.

Portparol UN agencije za izbjeglice (UNHCR) u Libiji Tarik Aregaz rekao je da je libijska obalska straža vratila najmanje 42 preživjelih na obalu i u glavni grad Tripoli. Samo jedno tijelo je izvučeno iz mora, a vjeruje se da se ostalih 23 utopilo, rekao je on.

U nedelju pet ljudi, uključujući jednu ženu i dijete, utopili su se kada se brod sa najmanje 45 migranata na putu za Evropu prevrnuli kod Libije.

Portparolka Međunarodne organizacije za migracije rekla je da su ribari spasli 40 migranata iz jučerašnjeg brodoloma i vratili ih na obalu.

Taj brod je bio među devet koji su prevozili više od 700 migranata i koje je juče presrela libijska obalska straža, rekla je ona. Migranti su vraćeni u prenatrpane pritvorne centre, gdje UN strahuje da će biti izloženi dodatnim prijetnjama za svoje živote i kršenjima ljudskih prava.

Posljednjih nedelja zabilježen je porast pokušaja prelazaka Sredozemlja iz Libije, pošto krijumčari koriste mirno more i toplo vrijeme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.