Đukanović: Vjerujemo da ćemo biti prva sljedeća članica EU
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Nakon uspješno okončane borbe protiv koronavirusa"

Đukanović: Vjerujemo da ćemo biti prva sljedeća članica EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović po dolasku u Budimpeštu, gdje će sjutra biti u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, sastao se sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima osam zemalja Estonije, Filipina, Gruzije, Irske, Kolumbije, Letonije, Tajlanda i Pakistana, koji nerezidentno pokrivaju Crnu Goru iz Mađarske.

Predsjednik je zahvalio ambasadorima za odziv i iskazao zadovoljstvo što je u okviru zvanične posjete Mađarskoj u prilici da se sretne sa njima i na taj način održi kvalitetnu komunikaciju Crne Gore i ambasadora.

On je naglasio da Budimpešta za Crnu Goru predstavlja važan diplomatski centar imajući u vidu da je tu sjedište tri zemlje članice EU, od kojih su dvije i članice NATO i jedna zemlja je aspirant za članstvo u NATO. 

Naglasivši da je njegova posjeta Mađarskoj, prva zvanična od proglašenja pandemije, izrazio je očekivanje da je vrijeme spoljnopolitičkih odnosa na daljinu pri kraju i da se stvaraju uslovi za živu diplomatiju.

"Mađarska kao dobar i odgovoran susjed veoma snažno podržava napore i Crne Gore i regiona na planu integracije, što se u Crnoj Gori visoko cijeni, jer vjerujemo da će naš region imati stabilnost i prosperitet kada bude u EU i NATO", poručio je Đukanović.

sastanaksaambasadorima2

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Iako registrujemo usporavanja u procesu proširenja, vjerujemo da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU", poručio je Đukanović.

Ambasadorima je govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori izrazivši optimizam da je pred nama period konsolidacije ekonomskih prilika i vraćanje na teren razvoja koji je do prošle godine bio veoma dinamičan.

On je iskazao uvjerenje da Crna Gora ima sve predispozicije da nakon uspješnog okončanja borbe protiv korona virusa, opet bude jedna od najdinamičnijih ekonomija u našem dijelu Evrope.

Upoznao je ambasadore i sa aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima i ponovio svoju posvećenost funkcionalnoj kohabitaciji koja je u interesu Crne Gore i njenih građana uz imperativ da Crna Gora ostane stabilno na evropskom i evroatlanstkom kursu.

Ambasadori su zahvalili Đukanoviću i crnogorskoj ambasadi kao domaćinu za priliku da se sastanu i čuju dragocjenu analizu prilika u Crnoj Gori i regionu, uz očekivanje da će po smirivanju epidemiološke situacije ubuduće češće moći da dolaze u Crnu Goru i snaže međudržavne odnose.

Ambasador Republike Irske Ronan Gargan poručio je da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja i raduje se što će Crna Gora postati članica kad se steknu uslovi i ukazao da je i u vrijeme pandemije nastavljeno interesovanje za investiranje u Crnu Goru.

Ambasadorka Estonije Kristi Karelson je uz podsjećanje na uspješnu predsjednikovu posjetu Baltičkim zemljama prošle godine, izrazila zadovoljstvo optimizmom za dalji razvoj ekonomije i turizma u Crnoj Gori koju rado posjećuje.

Ambasador Gruzije Zal Gogsadze je naglasio je da u Gruziji očekuju realizaciju Đukanovićeve posjete toj zemlji.

Ambasadorka Kolumbije je iskazala interes za tješnjom saradnjom u oblasti trgovine i proizvodnje hrane.

Đukanović je ponovio poziv ambasadorima da što češće budu u Crnoj Gori, i da kontinuiranim dijalogom pospješujemo međudržavnu saradnju.

Đukanović će sjutra uz najviše državne i vojne počasti dočekati predsjednik Mađarske Janoš Ader. Tokom boravka u Budimpešti, Predsjednik će imati susrete i sa predsjednikom vlade Viktorom Orbanom i predsjednikom parlamenta Laslom Koverom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.