U 2020. godini iz inostranstva pristiglo 564.2 miliona eura
Ilustracija

0.7 procenata više u odnosu na 2019. godinu

U 2020. godini iz inostranstva pristiglo 564.2 miliona eura

Ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru u prošloj godini je iznosio 564,2 miliona eura, što je 0,7 odsto više u odnosu na 2019, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su, agenciji Mina-business, kazali da je priliv po osnovu kompenzacija zaposlenih, odnosno plata rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu, iznosio 261,7 miliona eura, što je smanjenje od 7,4 odsto u odnosu na uporedni period.

"Priliv po osnovu ličnih transfera je iznosio 262,3 miliona eura, što je povećanje od 9,6 odsto“, rekli su z CBCG, prenosi Mina.

Oni su naveli da je priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja iznosio 40,2 miliona eura i bio je 5,1 odsto veći u odnosu na 2019.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, procjenjuje se da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.