Abazović: Mišljenje VK-a nije negativno, konačno kraj sage o tužilaštvu
Dritan Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Abazović: Mišljenje VK-a nije negativno, konačno kraj sage o tužilaštvu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović održao je danas pres konferenciju povodom mišljenja Venecijanske komisije na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Abazović naveo je da se sa mišljenjem Venecijanske komisije (VK) saga o tužilaštvu završila i da je VK pozdravila konstruktivni dijalog i konsultacije koje su održane sa civilnim sektorom i zainteresovanim stranama.

Abazović je rekao i da mišljenje nije negativno i da ono što je objavljeno u medijima nije konačna verzija, već da se u konačnoj verziji nalazi tačka koja govori o prihvatanju pisma i obrazloženja potpredsjednika Vlade na dodatno mišljenje VK i koja je postala sastavni dio zvaničnog mišljenja VK.

"U mojim konsultacijama sa većinom nije problem da četiri člana Tužilačkog savjeta budu iz reda uglednih pravnika, a da peti bude iz NVO koji će biti posebno biran", kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da je tačno da je VK imala primjedbe na prestanak mandata članova Tužilačkog savjeta (TS), ali da nemaju ništa protiv smjene onih koji ne ispunjavaju kriterijume.

Abazović je naveo da će za skraćenje mandata članovi TS imati finansijsku nadoknadu, a to će biti za nekoliko mjeseci.

Abazović je dodao i da je prihvatljiva sugestija da se tačno odredi koje izvještaje tužilaštvo može da podnese Skupštini i njenim tijelima.

Na pres konferenciji, Abazović je kazao da ako se usvoji Predlog, dan poslije treba da počne dijalog o prevazilaženju v.d. stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozvao opoziciju da dostavi sugestiju na tekst koji bi ga poboljšao.

Abazović je kazao da ne može da razumije da je DPS protiv promjena u Tužilaštvu i da se sinoć vidjelo da im ni ovakvo tužilaštvo ne može pomoći, te da je ovo posljednja linija njihove odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.