Crno na bijelo: Podržaćemo predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos, opšta dobrobit građana Crne Gore na prvom mjestu
Foto: URA

Crno na bijelo: Podržaćemo predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos, opšta dobrobit građana Crne Gore na prvom mjestu

Klub poslanika Crno na bijelo će na sjutrašnjoj Četvrtoj sjednici Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2021. godini podržati predlog poslanika Gencija Nimanbegua da se na dnevni red uvrsti predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos.

Kako su objasnili, tim predlogom uređuju se uslovi, način i opstanak vraćanja imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima.

"Povraćaj imovine u uvali Valdanos je zahtjev koji bivši vlasnici upućuju godinama unazad, i to sa punim pravom. Sam postupak oduzimanja prava svojine od stane bivših vlasnika maslinade u uvali Valdanos nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupak izuzimanja eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnika, čije otklanjanje ne omogućava postojeća zakonska regulativa. Zato smatramo da je neophodno ispraviti veliku nepravdu koja je bivšim vlasnicima napravljena, jer već 40 godina nijesu u mogućnosti da koriste imovinu, pritom trpjeći štetu, a da sama imovina do danas nije privedena namjeni zbog koje je oduzeta", navode iz kluba odbornika koalicije Crno na bijelo.

Podsjećanja radi, potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider URE dr Dritan Abazović je nedugo nakon parlamentarnih izbora 2020. godine posjetio Valdanos, a naknadno i prisustvovao akciji čišćenja maslinjaka i pristupnih puteva koju je organizovalo Udruženje za vraćanje i zaštitu privatne imovine u Ulcinju. Tom prilikom je istakao da će Vlada preduzeti sve mjere da bi se u što kraćem roku, na zakoniti način, zadovoljila pravda, kao i da Valdanos nije samo ekonomsko i pitanje pravde, već i kulturološkog opstanka.  

Kako su još kazali iz te koalicije, podržaće svaki predlog koji za cilj ima opštu dobrobit građana Crne Gore.

"Shodno tome, kolege poslanici će u nama uvijek imati podršku za sve što u tom smjeru predlože", zaključuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.