Tracionalno Bjelopoljci krenuli pješke na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom

Tracionalno Bjelopoljci krenuli pješke na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom

Grupa vjernika iz Bijelog Polja krenula je i ove godine, tradicionalno, na pokloničko putovanje Svetom Vasiliju Ostroško.

Rano jutros Veljko Bulatović, Slavko Mrdak, Ljubiša Rakočević, Dragan Jočić i Jovan Rakonjac krenuli su pješke prema manastiru Ostrog, prenosi Bjelopoljski portal.

Kako je planirano, oni će za tri dana do najvećeg pravoslavnog svetilišta na Balkanu stići preko: Bjelasice, Sinjajevine, Moračkih planina, Krnova i Lukavice.

Njihov put u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla blagoslovio je protojerej - stavrofor Darko Pejić, koji im je poželio puno sreće i zdravlja.

U slavu sveca će prepješačiti 155 km, pokloniće se moštima svetitelja i od njega zatražiti blagoslov. Poznat je običaj da je čovjek, vjernik, kompletan ako zaredom triput ide pod Ostrog pješke.

Sveti Vaslije Ostroški koji se zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem, slavi se 12. maja . Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija, a kult svetitelja raširen je na cijelom Balkanu te vjernici dolaze pješke iz svih krajeva.

Prema običajima, do Gornjeg manastira u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija, ne valja se voziti autom, već treba ići bos i pješke, kroz malu šumu, poput hodočasnika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.