Sukob izraelske policije i Palestinaca, najmanje 180 povrijeđenih
foto: Newsline

Sukob izraelske policije i Palestinaca, najmanje 180 povrijeđenih

Izraelska policija sukobila se danas sa palestinskim demonstrantima na čestom poprištu nasilja, svetilištu u Starom gradu u Jerusalimu. Palestinski ljekari su rekli da je 80 ranjenih Palestinaca, uključujući jednu osobu u ozbiljnom stanju, prenijeto u bolnicu, a da ih je povrijeđeno najmanje 180.

Policajci su rastjerivali demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete, suzavcem i šok bombama,prenosi Beta.

Policija je rekla da su demonstranti bacali kamenice sa mjesta na kojem se nalazi džamija Al Aksa na obližnji put.

Palestinci su naveli da su policajci ispaljivali šok bombe na svetilištu, a portparol Islamske uprave Vakf (Waqf) Firas Dibas je rekao da je povrijeđeno desetine ljudi.

Palestinski Crveni mjesec je najprije naveo da je troje povrijeđenih prenijeto u bolnicu, ali je nešto kasnije rečeno da je hospitalizovano 50 ljudi, a da ih je na stotine povrijeđeno, prenio je Frans pres.

Svetilište koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) smatra se najsvetijim mjestom u judaizmu i trećim po značaju u islamu.

Ono je u epicentru sukoba i bilo je i ranije glavno poprište izraelsko palestinskog nasilja.

Savjet bezbjednosti UN održaće zatvorene konsultacije zbog porasta napetosti u Jerusalimu. Diplomate su rekle da je sastanak zatražio Tunis, predstavnik Arapa u Savetu.

Policija je još jutros zabranila Jevrejima da ulaze na Brdo hrama na današnji dan koji slave kao Dan Jerusalima, osvajanje istočnog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Odluka o zabrani donijeta je nekoliko sati prije planiranog marša izraelskih nacionalista kroz muslimanski kvart Starog grada, što se dogadđa svake godine i smatra provokativnim pokazivanjem jevrejske hegemonije nad spornim gradom.

Policija je dozvolila paradu na kojoj će se nositi zastave uprkos rastućoj zabrinutosti da bi nasilje koje je eskaliralo u petak i subotu moglo da se nastavi.

Ove godine marš se poklapa sa svetim muslimanskim mjesecom posta Ramazanom i nakon nekoliko nedjelja sukoba između izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.