Partije čestitale Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Da ideali velikog praznika budu vodilja građana i države
Ilustracija

9. maj

Partije čestitale Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Da ideali velikog praznika budu vodilja građana i države

Političke partije čestitale su građanima 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

DPS: Srećan 9. maj, evropske vrijednosti nemaju alternativu

Poručuju da sazdana na temeljima antifašističke borbe naših predaka, budućnost Crne Gore neraskidivo je vezana za ujedinjenu Evropu.

Baš zato navode da je ovaj datum i naročito važan za našu državu.

"Sjećajući se prvog ustanka u porobljenoj Evropi, cijeneći žrtve svih onih koji su pali za slobodu naše države, ponosni smo na ulogu koju je Crna Gora imala u borbi protiv fašizma. Jednako, ponosni smo i na pređeni put u modernom dobu - tokom kojeg smo izgradili građansku državu, obnovili njenu nezavisnost i napravili velike iskorake u cilju završnog velikog spoljnopolitičkog cilja - pristupanja Evropskoj uniji", saopštili su iz DPS-a.

Naglašavaju da je ovog Devetog maja, naročito važno naglasiti da je antifašistička i evropska Crna Gora danas suočena sa brojnim izazovima.

"Šovinizam i udaljavanje od antifašističkih tekovina nijesu put kojim naša država treba da ide. I zato, naša je obaveza da u vremenu koje slijedi još istrajnije i posvećenije radimo na očuvanju građanske Crne Gore. Bez toga, niti ima vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo, niti će ostatak našeg puta ka Evropi biti okončan onako kako priželjkujemo. Evropske vrijednosti, nemaju alternativu", zaključuje se u saopštenju.

Demokrate: Položili vijenac u znak zahvalnosti svim borcima

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Demokratske Crne Gore koju su činili poslanik u Skupštini Crne Gore Momo Koprivica, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović i poslanik dr Albin Ćeman, položila je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

d3

Foto: Demokratska Crna Gora

Vijenac su položili u znak zahvalnosti i sjećanja na sve hrabre borce koji su živote ugradili u borbu i pobjedu nad najvećim zlom koje čovječanstvo pamti.

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

SNP: Ispuniti sve kriterijume da bi postalio dio porodice EU

"Devetog maja slavimo dva značajna događaja koji su u velikoj mjeri opredijelili sudbinu posleratnog svijeta – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Naime, na ovaj dan 1945. godine u Berlinu potpisana je bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je i zvanično slomljena nacistička ideologija – ideologija zla, krvi i osvajanja, koja je odnijela milione ljudskih žrtava", naveli su iz SNP-a.

Dodaju da države članice i potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji danas obilježavaju Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je započet proces evropskih integracija.

Poštujući tekovine ovih značajnih događaja, Iz SNP-a poručuju da moramo poštovati svijetle primjere pregnuća ka stvaranju slobodnog svijeta zasnovanog na antifašizmu, toleranciji, solidarnosti, te poštovanju ljudskih i manjinskih prava. 

"Antifašistička borba, koja je zapaljena crnogorskom bakljom 13. jula 1941. godine i tako pokrenula Evropu na sveopšti ustanak, i danas ostaje u srcu naših građana kao tekovina na koju smo posebno ponosni i koje se ne odričemo. Ona je krunisana slavnog 9. maja kada je nacistička mašinerija konačno stala i položila oružje pred slobodarskim narodima Evrope i svijeta", izričiti su iz SNP-a. 

Poručili su da Crna Gora, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, se mora potruditi da ispuni sve potrebne kriterijume kako bi zavrijedila da postane dio evropske porodice naroda.

"Međutim, bivša vlast koja je tri decenije mrcvarila našu zemlju, nije uspjela da ovaj posao obavi na pravi način. Poznato je da proces pregovaranja sa EU traje više od osam godina, te da je DPS vlast uspjela da privremeno zatvori svega tri pregovaračka poglavlja.  Korupcija, organizovani kriminal, nepostojanje vladavine prava, zarobljeno pravosuđe, problemi u oblasti medija, su neke od najvećih zamjerki koji nam stižu iz Brisela već godinama. Nova Vlada mora učiniti poseban napor da ostvari vidljive pomake u ovim oblastima kako bismo se konačno pomjerili s mrtve tačke i prevazišli zastoj u pregovorima koji postoji već nekoliko godina", zaključuje se u saopštenju SNP-a uz želju da ovaj veliki datum "i dalje bude ideja vodilja naših građana i države, te da uskoro dođe dan kada ćemo se moći pohvaliti da smo postali nova članica EU".

Delegacija DNP-a položila vijence na Spomenik partizanu borcu na Gorici

Delegacije Demokratske narodne partije Crne Gore, Jugoslovenske komunističke partije i Antifašističkog saveza u Crnoj Gori na čelu sa Milanom Kneževićem i Vladom Vukovićem, danas su položile vijence na Spomenik partizanu borcu na Gorici, obilježavajući na taj način najveći datum pobjede čovječanstva u dvadesetom vijeku nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz DNP-a.

DNP

Foto: DNP

Kako navode iz DNP-a, deveti maj se svečanim vojnim paradama obilježava u mnogim zemljama svijeta, posebno u Ruskoj Federaciji, u Moskvi, kao i bivšim zemljama SSSR-a, koje su pretrpjele najveće ljudske i materijalne gubitke u Drugom svjetskom ratu, a obilježava se i u Izraelu.

Iz DNP-a naglašavaju da Crna Gora predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha.

"Crna Gora je tokom NOB-a, uz velika materijalna razaranja, podnijela i ogromne ljudske, civilne i vojne žrtve, čak oko dvadeset hiljada postradalih. Crna Gora danas zasigurno predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha, koji je ovu zemlju održao kroz vjekove na putu slobode, mira i uvažavanja u svjetskim okvirima", poručuju iz DNP-a.

URA : Crna Gora dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma, nastaviće beskompromisno u tom pravcu

"Današnji dan podsjeća na to da evropske ideje o demokratiji i zajedništvu, makar na suprotnoj strani imale i najopakije protivnike, uvijek pobjeđuju. Kao država od koje je krenuo glas otpora i bunta u zarobljenoj Evropi, Crna Gora je dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma i nacizma. Nastaviće beskompromisno u tom pravcu, i, uskoro i postati punopravna članica Evropske unije (EU)“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u čestitki povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom.

Kako su istakli iz te partije, 9. maj je datum kada Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju.

"Današnji dan, koji simbolizuje pobjedu nad fašizmom, podsjetnik je na vremena kada je Crna Gora, kao prva država u Evropi, 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma. Evropski put, koji je pokazala još tada, jedini je put za Crnu Goru i zbog toga je za nas 9. maj višeznačan”, navode iz URE.

Iz URE su još istakli da će savremena Crna Gora, iako u brojnim što društvenim, što političkim izazovima koji su posljedica prve demokratske smjene vlasti, nastaviti da njeguje antifašističku politiku.

"Ljubo Čupić i Joka Baletić nisu uzalud izgubili svoje živote. Slobodna i antifašistička Crna Gora, za koju su se tada borili, biće posvećena reformama i odlučna da istinski živi evropske vrijednosti koje su, pokazalo se, prijeka potreba u našem društvu”.  

Iako u Crnoj Gori još uvijek postoje oblici “upakovani” pogubnih ideologija, zadatak svih, a naročito vlasti, mora da bude suprostavljanje svakom, pa i najmanjem, pokušaju pozitivnog konteksualizovanja takvih pojava.

"Mnogo je godina potraćeno jer je volja za evropskom Crnom Gorom bila deklarativna. Teret takve politike živimo danas, ali smo sada u prilici da, kao činilac vlasti, pokažemo da imamo snage da savladamo sve prepreke koje nas drže u mjestu. Crna Gora će, osim na svoju istoriju, imati na šta da bude ponosna i u skorijoj budućnosti, kao dio razvijene, napredne i moderne Evrope”, zaključuju iz URE.

LP: Vrijednosti koje krase borbu protiv fašizma svijetu danas potrebnije nego ikad

"Povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, značajnog istorijskog datuma za našu državu i društvo, upućujemo čestitke građanima i građankama Crne Gore. Čestitke upućujemo i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, članu ALDE liberalne porodice Evrope čiji je član i LP", navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Važnost ovog datuma kako navoda ogleda se i kroz činjenicu da se on slavi i kao dan sloma najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma, nacizma i svake mržnje, ali i kao dan ujedinjenja naroda i država Evrope oko ideje sloge, zajedništva i jedinstva u različitostima. Ove vrijednosti su kako pojašnjavaju potrebne danas više nego ikada, kao odgovor na kompleksnu situaciju u svijetu.

"Retrogradne, nazadne ideje nacionalizma, izolacionizma, politike mržnje i straha, već godinama opterećuju svijet i naša društva u svojim pokušajima da se ponovo domognu bilo kakve moći i razore sva dostignuća savremenog svijeta i globalizovanog života multikulturalnog poretka. Snaga ideje koju nosi današnji dan mora nam u svakom vremenu biti prioritet. Ne smijemo zaboraviti na posljedice do kojih dovodi popuštanje pred zlom i mračnim ideologijama i zato se uvijek trebamo snažno suprotstaviti svakoj netoleranciji, mržnji i agresiji.

Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva. Kao država čiji je narod podigao prvi antifašistički ustanak u Evropi a danas kao građanska država i primjer uspješnosti multietničke zajednice koja je slono ujedinjena u različitostima koje je prihvatila kao svoje bogatstvo, Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh", zaključuje se u saopštenju LP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.