Veliki ostaci kineske rakete pali u Indijski okean

Veliki komad kineske rakete raspao se danas iznad Indijskog okeana, saopštila je kineska svemirska agencija poslije velikih spekulacija oko toga gdje bi ostaci rakete od 18 tona mogli da padnu.

Kineska agencija navela je prema praćenju i analizi da je prvi dio rakete "Dugi marš 5B" ušao u atmosferu u 10.24 po lokalnom vremenu (4.24 po srednjoevropskom vremenu), i dala koordinate lokacije u Indijskom okeanu blizu Maldiva.

Kako je objavila agencija veći dio tog komada je sagorio i uništen je pri ulasku u atmosferu.

Kineske vlasti su ranije navele da nekontrolisani povratak dijela rakete "Dugi marš 5B", koji je 29. aprila u orbitu lansirao prvi modul buduće kineske svemirske stanice Tjanhe, može da bude rizičan.

Centar Spejs trek (Space-Track) koji koristi američke vojne podatke takođe je potvrdio da su djelovi rakete ušli u atmosferu.

"Svi koji prate povratak rakete Dugi marš 5B mogu da se opuste. Raketa je pala", napisano je u Tviter poruci.

Povratak komada rakete odgovara predviđanjima stručnjaka koji su rekli da su velike šanse da će pasti u vodu pošto je planeta pokrivena 70 odsto vodom.

Kina poslednjih decenija ulaže miljarde eura u svoj svemirski program.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.