Namirnice koje štete i ugrožavaju zdravlje zuba
Ilustracija

Namirnice koje štete i ugrožavaju zdravlje zuba

Postoje dvije kategorije hrane koja je loša za zube, ona koja je kisela i ona koja se lijepi za vaše zube, smatra stomatolog Nami Patel.

Prema mišljenu Američkog stomatološkog udruženja i jedna i druga mogu da oštete zubnu gleđ, što zube čini podložnim karijesu i infekcijama. Takođe može učiniti da vaši zubi izgledaju tamnije i postanu osjetljiviji.

Međutim, dobra vijest je da to što određena hrana šteti zubima ne znači da takvu hranu morate u potpunosti da izbjegavatem, samo obratite pažnju kada je konzumirate, piše Livestrong.

Salatni prelivi

Prelivi za salatu, pogotovo oni kiseli, mogu da budu loši za zube. Dr Patel ističe da kiseline mogu da oštete zubnu gleđ. Većina preliva za salatu sadrži neku vrstu kiseline, poput sirćeta ili soka od limuna.
Ako konzumirate takve prelive, nakon što pojedete salatu isperite usta vodom.

Krekeri, čips i duge namirnice bogate ugljenim hidratima

Ovakve namirnice se lijepe za zube i razgrađuju se u šećer što pospješuje razvoj bakterija u ustima, objašnjava dr Patel. To je razlog zašto je hrana bogata šećerom štetna za zube.

Da biste zaštitili zube, trebali biste da ograničite unos ovakve hrane i isperite usta nakon što pojedete takve namirnice.

Hrana koja prouzrokuje gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks ili refluks kiseline nije dobar za zube. U istraživanju objavljenom u časopisu "BMC Gastroenterology“ 60 odsto osoba koje su imale eroziju zuba imale su gastroezofagealni refluks.

Osobe koje imaju ove probleme morale bi da otkriju koja hrana pokreće gastroezofagealni refluks i izbjegavaju je.

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) to su najčešće kisela hrana poput citrusa, alkohol, čokolada, kafa i ostale namirnice sa kofeinom, hrana bogata mastima, menta i začinjena hrana.

Voda sa limunom

"Iako je voda sa limunom dobra za tijelo, ona je loša za zube“, navodi dr Patel. To je zato što takav napitak sadrži kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ, a samim ti i druge slojeve zuba.

Ako volite da pijete takve napitke, koristite slamku kako kiselina ne bi došla u direktan kontakt sa zubima.

Citrusi

Pomorandže, grejpfrut, limun i drugi citrusi mogu da budu dobar međuobrok, ali to je voće koje je bogato kiselinama koje oštećuju zube. Dr Patel savjetuje da nakon što pojedete neki citrus usta isperete vodom.

Mineralna voda sa ukusom

Ako volite da pijete i čašu mineralne vode, najprije proverite etiketu jer mnoge od njih imaju dodatni voćni sok, šećer, prirodne arome ili limunske kiseline. To može da nagriza zubnu gleđ, naročito ako popijete nekoliko čaša tokom dana.

Cjelodnevno grickanje

Ova prehrambena navika može da bude štetna za zube. Stomatolog objašnjava da ako čitav dan grickate neku hranu, može se povećati kiselost u usnoj šupljini. Preporučuje se da jedete tri konkretna obroka tokom dana i dva međuobroka. Nemojte brzo jesti, a nakon što pojedete hranu, isperite usta vodom.

Da biste zube održali zdravima, ograničite unos šećera, zasićenih masti i soli. Jedite što više svježeg voća, povrća, orašastih plodova i semenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i nemasnog mesa i ne zaboravite na unos vode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.