Bečić povodom 65 godina Saveza izviđača: Vaša ljubav prema domovini je primjer koji treba slijediti
Bečić sa izviđačima

Bečić povodom 65 godina Saveza izviđača: Vaša ljubav prema domovini je primjer koji treba slijediti

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić prisustvovao je proslavi povodom obilježavanja jubileja – 65 godina Saveza izviđača Crne Gore, održanoj u Mjesnoj zajednici Grahovo u Nikšiću.

Bečić je izrazio ponos činjenicom da skautizam u Crnoj Gori postoji najmanje 93 godine,  dok izviđači, zvanično, svoj savez imaju već 65 godina.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore na simboličan način, kroz izložbu fotografija i panoe na ulazu u zgradu, povodom ovih značajnih jubileja, pokazala da prepoznaje neophodnost podizanja svijesti o značaju skautizma u Crnoj Gori.

Obraćajući se planinkama i izviđačima, predsjednik Skupštine je iskazao divljenje u odnosu na aktivnosti kojima pokazuju entuzijazam, odgovoran odnos prema životnoj sredini, ali i pružanje pomoći onima kojima je potrebno.

“Vaša ljubav prema prirodi i očigledno zadovoljstvo koje pokazujete prilikom boravka u prirodi predstavlja primjer koji valja slijediti, naročito ako imamo u vidu da se nalazimo u eri naprednih elektronskih uređaja, čije nas korišćenje, kojim su preokupirani mladi naraštaji, vaši vršnjaci, sve više udaljavaju od ciljeva koje su prvi izviđači zacrtali i kojima i vi težite. Tako se stvara zdravo tijelo, ali i zdrav duh u njemu.

Vaša ljubav prema domovini, ali i obaveznost na poštovanje najviših univerzalnih vrijednosti – čestitosti, uljudnosti i nesebičnosti, kao i poziv da budete odgovorni i korisni članovi društvene zajednice, iskazani i kroz vaš Zakon i kroz vaše zakletve, predstavljaju ideale koje bi svi trebalo da imamo u vidu u svakodnevnom životu i radu. 

Poštenja, časti, pravde, sloge i pomirenja; pomoći drugima u nevolji; zdravog i odgovornog odnosa prema životnoj sredini; ljubavi prema domovini i dobre volje među ljudima – nikada dovoljno na ovom svijetu. Zato je vaša misija tako plemenita i zato ima neizmjernu podršku mojih koleginica i kolega i mene”, kazao je Bečić u obraćanju.

Pored predsjednika Skupštine Crne Gore na svečanosti su se obratili i načelnik Saveza izviđača Crne Gore Dušan Masoničić i predsjednik SI CG Peko Vukadinović.

U okviru svečanog dijela programa Bečiću je uručena zahvalnica Skupštini Crne Gore za nesebično podržavanje rada izviđačke organizacije.

Pored navedenog, predsjednik Skupštine obišao je i prezentaciju izviđačke opreme, kao i izložbu fotografija iz istorijata Saveza izviđača.

Proslava 65 godina Saveza izviđača Crne Gore održana je u arboretumu porodice Kovačević, jedinstvenoj hortikulturnoj cjelini sa 127 autohtonih i alohtonih vrsta drveća, koja ima status spomenika prirode.

Takođe, tokom događaja je organizovano svečano pošumljavanje na lokaciji budućeg kampa Saveza izviđača Crne Gore, prilikom kojeg je predsjednik Bečić zasadio drvo i otkrio donatorsku tablu i maketu kampa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.