Nikšić: Spriječen nelegalni uvoz svinja
ilustracija

Nikšić: Spriječen nelegalni uvoz svinja

U cilju prevencije od pojave bolesti afričke kuge svinja, ali i klasične kuge svinja, Uprava za bezbjednost hrane, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi niz mjera i aktivnosti, kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori.

U okviru tih aktivnosti, posebno u dijelu kontrole poštovanja Naredbe o zabrani uvoza živih svinja i mesa i proizvoda od svinja iz zemalja u kojima je registrovana afrička kuga svinja i uslova za uvoz i promet životinja, pripadnici granične policije Nikšić, spriječili su pokušaj nelegalnog prometa i unošenja prasadi u Crnu Goru i to 22. aprila 17 prasadi koja su u prosjeku bila teška 7kg, 23. aprila 11 prasadi koja su u prosjeku bila teška 21 kg.
te istog dana i 14 prasadi koja su u prosjeku bila teška 16 kg - saopštila je Uprava.

Vozila u kome su bile životinje, zaustavljena su u akciji Uprave policije, a u Crnu Goru ušla su iz pravca Bosne i Hercegovine.

"Tom prilikom utvrđeno je da prevoznici ne posjeduju nikakvu dokumentaciju o porijeklu ili zdravstvenom statusu životinja o čemu je obavješten nadležni veterinarski inspektor. Životinje su oduzete i stavljene u UIKS Spuž, kao mjesto karantina za potrebe ispitivanja njihovog zdravstvenog stanja", navodi se u saopštenju.

Rješenjem Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove odrediće se dužina trajanja karantina kao i postupak i mjere koje će se primjenjivati u karantinu.

"U slučaju da se utvrdi da su životinje zdrave, biće predate Upravi za imovinu na dalje postupanje. Protiv prevoznika biće pokrenute propisane mjere", dodaje se.

Podsjetili su da Crna Gora sprovodi aktivnosti na prevenciji i pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima u saradnji sa Upravom carina, Upravom policije od oktobra 2018. godine, od kada se afrička kuga svinja, nakon širenja evropskim kontinentom približila zemljama regiona i pojavila u susjednoj Srbiji.

Posebnu opasnost, ističu, predstavlja nelegalni promet svinja, mesa i proizvoda od svinja preko graničnih prelaza, ali i duž granice Crne Gore sa susjednim zemljama, bez obzira da li je u tim zemljama registrovana bolest.

"Imajući to u vidu, granična policija vrši kontrole na područjima, odnosno putnim pravcima iz zemalja odakle postoji sumnja da može doći do nelegalnog prometa životinja. U unutrašnjem prometu, kontrolišu se prevozna sredstva kojima se prevoze životinje. Od prevoznika se zahtijeva da dokaže porijeklo i zdravstveni status svinja, zdravstvenim uvjerenjem, za unutrašnji promet, odnosno uvoznim papirima za uvezene pošiljke. Naglašavamo da svaka svinja u prometu mora biti označena na propisani način ušnom markicom i registrovana u skladu sa propisima.
Svako nelegalno kretanje životinja je zakonom zabranjeno i biće sankcionisano", upozorili su.

Uzimajući u obzir rizik od pojave bolesti svinja u Crnoj Gori i dosadašnju uspješnu prevenciju pojave ove bolesti, kontrola poštovanja zakona u ovom dijelu biće i dalje rigorozna.

"Svaki pokušaj nelegalnog prometa biće zaustavljen i životinje oduzete, a prema odgovornim licima preduzete kaznene mjere. Nećemo dozvoliti da rezultate koje i na ovom planu postižu zajedno državne institucije, u saradnji sa domaćim registrovanim držaocima svinja, anuliraju neodgovorni pojedinci koji ugrožavaju javno zdravlje nelegalnim postupcima", zaključili su iz Uprave.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.