Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti
ilustracija

Grupe namirnica koje treba da izbjegavate ako želite da smršate

Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti

Iako tjelesna aktivnost ima mnogo dokazanih blagodeti, nove studije otkrivaju da je pravilna ishrana temelj uspješnog gubitka kilograma. Zato, ako želite da smršate sledeće četiri stvari trebalo bi da izbjegavate po svaku cijenu.

Gazirana pića

Gazirana pića su najveći izvor praznih kalorija. Kad pijete sokove, tijelo se puni šećerom, a ne dobije apsolutno nikakvu hranjivu vrijednost. Ukratko, ovakvi sokovi pune tijelo velikom količinom kalorija, ali vas neće zasititi jer nemaju hranjivu vrijednost.

Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti. Na primjer, jedna limenka gaziranog soka od 330 ml sadrži oko 160 kalorija. Ako pijete limenku soka dnevno, za mjesec dana ćete unijeti oko 4.800 dodatnih kalorija u tijelo, što je oko 0,6 kilograma.

Alkohol

Ako želite da smršate treba da prestanete da pijete alkohol. Kao i sokovi, i alkohol sadrži prazne kalorije, što znači da nema pravu hranjivu vrijednost. Alkoholna pića neće vas zasititi, a unijećete dodatne kalorije u tijelo. Alkohol vas takođe potiče i da jedete više, a usporava vaš metabolizam.

Trans masti

Trans masti se nalaze u mnogim prženim i prerađenim namirnicama. Studije navode da će osobe kod kojih trans masti čine osam odsto kalorija u ukupnom udjelu kalorija dobiti oko 7,2 odsto tjelesne mase kroz osam godina.

Trans masnoće podstiču gojenje, a uzrokuju i gomilanje masti iz drugih djelova tijela u predio stomaka. Osobe koje žele da smršaju trebalo bi da izbjegavaju prerađenu hranu.

Rafinisane žitarice

Rafinisane žitarice uključuju brašno, bijeli hljeb, bijeli pirinač, bijele tjestenine i njihove derivate, navodi se na sajtu Lifehack.

Nutricionisti ih nazivaju “lošim ugljenim hidratima”, jer su ove namirnice odgovorne za gojenje kod mnogih ljudi. Prilikom procesa obrade ove namirnice gube vlakna i hranljivi sadržaj, a ostaju šećer i skrob koji se pretvaraju u masnoću i dovode do gojenja. Ako želite da smršate, trebalo biste da izbjegavate ove namirnice i i da jedete proizvode od cijelog zrna žitarica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.