MJU da poništi Odluku o dodjeli budžetskih sredstava kojom su diskriminisane lokalne mediji i zajednice

MJU da poništi Odluku o dodjeli budžetskih sredstava kojom su diskriminisane lokalne mediji i zajednice

Mreža lokalnih medija Crne Gore uputila je otvoreno pismo ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić a nakon Odluke o dodjeli budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim novinama i na portalima. Odlukom je gotovo 90% ukupno opredijeljenih sredstava dodijeljeno samo za četiri crnogorska medija a nijedan medij sa sjevera nije dobio podršku.

"Mreža lokalnih medija Crne Gore izražava veliko razočarenje radom i postupanjem Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, kada je u pitanju djelovanje resornog ministarstva u oblasti medijske politike u Crnoj Gori u proteklih osam mjeseci, što je kulminiralo neobjašnjivom Odlukom o dodjeli budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u 2021. godini. 
Odluka je donijeta u krajnje netransparentnom postupku, nezakonito su diskvalifikovani relevantni, kredibilni i izuzetno čitani lokalni onlajn mediji, a resorno Ministarstvo je odbilo da dostavi dokumentaciju koja je pratila cio proces odlučivanja. 
Predmet Konkursa je bila dodjela budžetskih sredstava dnevnim štampanim medijima i internetskim publikacijama za kreiranje novih informativnih i edukativnih sadržaja od javnog interesa u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama, a ključni ciljevi su bili:

▪ značaj projekta za unapređenje informisanja zajednice sa zdravstvenog, edukativnog i komparativnog aspekta;
▪ doprinos raznolikosti medijskog sadržaja i pluralizma informacija i sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama;
▪ količina medijskog prostora koja je obezbijeđena za potrebe sprovođenja projekta, uključujući i društvene mreže;
▪ podaci o broju čitalaca i broju posjeta za internetske publikacije u poslednjem mjesecu (mart 2021); .

Sredstva su, kvanitativno, raspoređena na sledeći način: 
- 80% odnosno 120.000 od ukupnih budžetskih sredstava (150.000) dodijeljeno je za četiri štampana medija koji imaju najmanji domet kada je u pitanju plasiranje sadržaja. Konzumenti ovih medija su uglavnom penzioneri I starija populacija koja je već vakcinisana kao prioritetna grupa, te je u tom smislu, Odlukom o raspodjeli sredstava, u startu, namjerno ili zbog neznanja, potpuno promašen Cilj konkursa o količini medijskog prostora
- Dodatnih 8.000 eura je dodijeljeno internet publikacijama dva, od ukupno četiri štampana medija, što znači da je gotovo 90% ukupno opredijeljenih sredstava dodijeljeno samo za četiri crnogorska medija, čime je u cjelosti promašen Cilj doprinosu raznolikosti medijskog sadržaja I pluralizma informacija. 

Pitamo ministarku Tamaru Srzentić - da li se na ovaj način razvija medijski pluralizam I jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori? 

Kada je u pitanju teritorijalna pokrivenost Crne Gore, važno je sledeće: 
1. Niti jedan medij sa sjevera Crne Gore nije dobio podršku.
2. Na jugu Crne Gore podržana je internet prezentacija jednog lokalnog elektronskog medija, kao i internet prezentacija lokalnog javnog emitera, koji se, inače, finansira budžetskim sredstvima. 
Podsjećamo ministarku Tamaru Srzentić, jer je prije godinu dana bila u Kaliforniji, da je na sličan način, medijski prostor u Crnoj Gori tretirala i prethodna Vlada koja je u prvom talasu korona krize, koja je dramatično pogodila upravo nezavisne lokalne medije, pomogla jedino lokalne javne servise, čije finansiranje uopšte nije bilo dovedeno u pitanje. 
Kada je u pitanju evidentno kršenje Zakona i demokratske prakse, naglašavamo: 
1. Konkurskom je predviđeno da pravo učešća na Konkursu imaju dnevni štampani mediji i internetske publikacije čiji su osnivači i izdavači pravna lica registrovana u Crnoj Gori čije se uredničke odluke donose u Crnoj Gori i koji su evidentirani u Evidenciji medija kod nadležnog državnog organa u Crnoj Gori.
Jedan broj medija je diskvalifikovan jer su njihovi osnivači nevladine organizacije za koje službenici u MJU koji su odlučivali o raspodjeli sredstava nisu znali da – predstavljaju pravna lica. 
Dalje, u internim komunikacijama, službenici MJU su obrzložili da je nedostavljanje izvoda iz CRPS razlog diskvalifikacije, iako NVO nemaju obavezu registracije ukoiko ne obavljaju privrednu djelatnost. 
2. Pojedinim medijima je u internoj komunikaciji saopšteno da “nemaju impressum” iako impressum već godinama stoji na izuzetno vidljivoj poziciji na web sajtu. 
Ovo se ne može protumačiti drugačije nego kao očigledna, apriori, namjera diskvilifikacije, odnosno  unaprijed poznatih dobitnika budžetskih sredstava, I traženje izgovora za diskvalifikovanje onih koji nisu u toj grupi. 
3. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je imalo obavezu da svoju Odluku o raspodjeli budžetskih sredstava obrazloži svakom od odbijenih odnosno diskvalifikovanih medija uz dostavljanjem Zapisnika sa sjednice Komisije i Bodovne rang liste. 

Čak i na traženje medija, nakon objave Odluke na sajtu MJU, iz resora Tamare Srzentić su odbili da dostave dokumentaciju. 

Zbog navedenog, a što je samo dio zbog ograničenog prostora, Mreža lokalnih medija je zaključila:
1. Navedeni Konkurs je sproveden uz bitne povrede pozitivnih pravnih propisa i demokratske prakse, ne doprinosi jačanju pluralizma niti raznolikosti informacija, otvoreno diskriminiše medije sa Sjevera i Primorja i njihove konzumente, odnosno lokalne zajednice, osnažuje medijsku polarizaciju što je jedna od ključnih zamjerki EU u poslednjem usvojenom Izvještaju. 
2. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, u cilju poštovanja Zakona, kao i obavezne transparentnosti u raspolaganju sredstvima građana, mora poništiti ovaj Konkurs i raspisati novi koji će biti realizovan u transparentnoj proceduri.".

Pismo je uputilo osam lokalnih medija: Volim Podgoricu, PV portal, Bokanews, PV Informer, SjeverCG, UlInfo, Feral Bar i Kodex.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.