Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope
Foto: EU Info centar

"Slavljenjem 9.maja potvrđujemo pripadnost evropskoj porodici i univerzalnim vrijednostima"

Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope

U čast Dana Evrope, Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Gradom Podgorica, „Zelenilom“ i partnerima, poklonila je građanima jedinstveni cvjetni tepih, napravljen od 50 000 sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u Podgorici. Ovo je prvi tepih tih dimenzija ikada napravljen u našoj zemlji. Inspirisan je cvjetnim tepihom u Briselu, gdje već decenijama svake dvije godine krasi Grand Place u centru grada.

To je prvi cvjetni tepih ovih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori, dok ova aktivnost predstavlja tradiciju u Briselu.

Postavljanje sadnica počelo je juče, a danas je već u znaku raznih boja.

Cvjetnitepih2

Građani od juče uživaju u bajkovitom prizoru, fotografišu se i dijele slike i video snimke na društvenim mrežama.

 „Ovaj predivni cvjetni tepih dizajnirala je pejzažna arhitektica Jelena Jestorović, koja je simbolično postavila 12 zvjezdica, nalik na 12 zvjezdica na zastavi Evropske unije, koje predstavljaju jedinstvo, solidarnost i harmoniju među narodima Evrope. Cvjetni tepih napravljen je od cvijeća koje je lokalno uzgajano, jer smo imali želju da kroz ovaj projekat pomognemo lokalnim cvjećarima“, saopštila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Cvjetnitepih4

Popa je pozvala građane da, u skladu sa epidemiološkim mjerama, uz obavezno nošenje maske i držanje distance, posjete cvjetni tepih i uživaju u jedinstvenom doživljaju. Tepih će biti postavljen na Trgu nezavisnosti do nedjelje veče.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori zahvalila se i partnerima koji su podržali realizaciju ovog projekta među kojima je i Glavni grad. Gradonačelnik dr Ivan Vuković zahvalio je na velikom interesovanju i konstatovao da Trg nezavisnosti nikada ljepše nije izgledao.

„U saradnji sa Delegacijom Evropske unije, Glavni grad je i ove godine na primjeren način obilježava 9.maj, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj evropskoj istoriji, dan kada slavimo Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Kao što vidite, gradski trg vjerovatno nikad ljepše nije izgledao, zahvaljujući zajedničkoj akciji koju smo realizovali uz podršku kolega iz našeg privrednog društva Zelenilo i partnerima iz Kancelarije glavne pregovaračice. Ovo je bio jedan timski rad koji je urodio lijepim plodom i važnije od toga jeste da se podsjetimo na sve vrijednosti koje su ugrađene u temelje Evropske unije: bratstvo, solidarnost, jednakost u različitosti i nadasve antifašizam. Ne govorim to slučajno, jer živimo u vremenu koje karakteriše u sve većoj mjeri istorijski revizionizam i mi kao država koja je, nadam se, prva naredna članica Evropske unije, smo dužni da damo doprinos u borbi za očuvanje tih vrijednosti i mislim da je ovo lijep način da na to podsjetimo“, istakao je Vuković.

Cvjetnitepih7

Postavljanje cvjetnog tepiha podržao je i EU projekat EU4ME, koji realizuje Vlada Crne Gore.Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić uvjerena je da će građani i gosti Glavnog grada u naredna 3 dana uživati u ovoj, kako je navela, atrakciji za čula – spoj impresivne slike,  mirisa proljeća i evociranje osjećaja slobode.

„Slavljenjem vrijednosti koje baštini 9. maj mi, između ostalog, potvrđujemo pripadnost evropskoj porodici i univerzalnim vrijednostima.Radeći na sebi, svakog dana, vrijedno i kvalitetno, dokazujemo svoje evropsko opredjeljenje.  Na taj način jačamo spone koje vežu Podgoricu i Brisel, Crnu Goru i Evropsku uniju i poštujemo želju naših građana da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU“, navela je Kordić.

 

E0ycktVX0AE0emb

Realizaciju prvog cvjetnog tepiha u Crnoj Gori podržali su i ostali partneri: Elektroprivreda Crne Gore, Tehnomax, OKOV, Lovćen osiguranje, Crnogorska komercijalna banka, Rasadnik Aligrudić, Bild Studio, Unija mladih preduzetnika, Idea, Kalia, Montenomax, Nergelia i La viola. 

Pored cvjetnog tepiha, Evropska unija u Crnoj Gori povodom Dana Evrope organizuje i muzički spektakl Rok Opera, koji će uživo prenositi TVCG, TV Vijesti i TV Prva, u subotu 8. maja od 20h. Istog dana, EU građanima poklanja blizu 30 000 platnenih maski u saradnji sa svim dnevnim novinama. Takođe, u čast Dana Evrope, zgrade lokalnih i državnih institucija širom Crne Gore biće osvijetljene u bojama Evropske unije. Tokom ostatka mjeseca, organizuju i online Evropski filmski festival i nagradnu igru „EU na dlanu“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.