Bijelo Polje čuva amanet slobode koji su ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević

Bijelo Polje: Dan Evrope i pobjede nad fašizmom (VIDEO)

"U ponositome Bijelom Polju čuvaće se amanet slobode koji su nam ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević", navodi se u poruci građana Bijelog Polja povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

 "Nećemo se samo sjećati. Deveti maj dan je kad se Evropa sjeća pobjede nad fašizmom", napominje se u poruci.

Ističu da, tih godina evropske zemlje prevazilaze svoje ideološke, nacionalne, vjerske i klasne razlike i ulaze u beskompromisnu borbu protiv ideologije fašizma/nacizma, najmonstruoznije tvorevine ljudskoga uma.

"Iz te pobjede rađa se nova Evropa. Evropa koja je stala na kraj vjekovnim bratoubilačkim ratovima, ideologijama negiranja drugih te dubokim klasnim podjelama. Danas je ona organizovana u politički subjekt koji nazivamo "Evropska unija" i pomaže da se emancipatorski procesi sprovedu u svim krajevima evropskog kontinenta, a i čitavom svijetu šalje poruku zajedništva i tolerancije", kažu u poruci povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Građani Bijelog Polja ističu da ništa manje ponosni "ne treba da budemo i mi u Crnoj Gori sjećajući se Dana pobjede nad fašizmom".

"Mi koji u svom nacionalnom biću suštinski baštinimo vrijednosti antifašizma možemo s ponosom da se sjećamo tih godina kad su naši đedovi stali na pravu stranu i prvi podigli barjak slobode u borbi protiv te destruktivne ideologije. Tog 13. jula upalilo se malo svijetlo na jugu Evrope, ali je dovoljno jako bilo da osvijetli put čitavoj Evropi. Sjećamo se i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) kada su se naši đedovi bez obzira na male šanse za biološki opstanak svrstali na stranu istine, a zatim organizovani u 3. i 4. Sandžačkoj brigadi nanosili teške poraze neprijateljima naše domovine i njihovim saradnicma, domaćim izdajnicima. Mi, njihovi unuci, nećemo se samo sjećati njihove borbe već ćemo ljubomorno čuvati i ponosito promicati ideju o slobodi i čuvanju različitosti.

U ponositome Bijelom Polju čuvaće se amanet slobode koji su nam ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević. Nećemo se samo sjećati, nad slobodom širom otvorenih očiju ćemo bdjeti", poručili su građani Bijelog Polja povodom 9.maja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.