Ako bude problema tokom pregovora Evropska komisija razmotriće korektivne mjere
ilustracija

Ako bude problema tokom pregovora Evropska komisija razmotriće korektivne mjere

Evropska komisija razmotriće korektivne mjere, uključujući i klauzulu balansa, u slučaju da se tokom pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom pojave problemi, a u skladu sa principom reverzibilnosti procesa koji predviđa poboljšanja metodologija. To je navedeno u dokumentu o primjeni revidirane metodologije za Crnu Goru u koji je Pobjeda imala uvid.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da su države članice Evropske unije dale zeleno svjetlo za primjenu revidirane metodologije proširenja na Crnu Goru i Srbiju, nakon što su je obje države prihvatile.

“Cilj je proces učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, sa snažnijim političkim upravljanjem”, napisao je Varhelji na Tviteru.

U dokumentu o primjeni revidirane metodologije za Crnu Goru i Srbiju, koju je Savjet EU juče usvojio, navodi se da bi poboljšanje procesa pristupanja Crne Gore i Srbije trebalo da se usredsredi na sljedeće elemente: jači fokus na temeljnim reformama, jači politički focus, povećana dinamičnost i predvidljivost procesa, zasnovana na objektivnim kriterijumima i rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima.

Kad je u pitanju konkretno Crna Gora, iz Savjeta navode da će za potrebe pregovora sa Crnom Gorom, a u skladu sa revidiranom metodologijom, poglavlja biti grupisana u šest tematskih klastera.

“Grupisanje treba da omogući potencijalno identifikovanje ubrzanih mjera integracije”, piše u dokumentu.

”Što se tiče Crne Gore, 33 od 35 poglavlja već je otvoreno, a tri su privremeno zatvorena. Nakon otvaranja posljednjeg poglavlja u junu 2020. godine, prioritet za dalji sveukupni napredak u pristupnim pregovorima i prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju ostalih poglavlja, ostaje ispunjavanje privremenih mjerila vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 i 24. Stoga je klasterisanje primjenjivo samo na pregovore sa Crnom Gorom u vezi sa mogućim identifikovanjem ubrzanih mjera integracije”, piše u dokumentu.

Kako navode u Savjetu, odluke o korektivnim mjerama treba da budu bazirane na osnovu godišnje procjene Evropske komisije, koju daje u svom paketu proširenja.

“Države članice trebale bi biti u mogućnosti da doprinesu ovom procesu tako što će zahtijevati od Komisije da reaguje u slučaju bilo kakve stagnacije ili ozbiljnog zaostajanja u reformskom procesu”, ističe se u dokumentu.

U dokumentu, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da poboljšana metodologija proširenja stavlja još fokus na reforme u osnovnim oblastima pristupnog procesa.

“Bitno je i u njihovom interesu da zemlje kandidati stalno rade na reformskim obavezama i pokazuju opipljive rezultate u njihovom sprovođenju. Ovo je ključno za ostvarivanje njihove evropske perspektive. To zahtijeva jači fokus na vladavinu prava, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, kao i ekonomske kriterijume”, piše u dokumentu.

Pregovarački okvir, kako je navedeno u dokumentu, predviđa da se poglavlja 23 i 24 obrade na početku pregovora ,,kako bi se obezbijedilo dovoljno vremena za neophodne reforme prije nego što pregovori budu zatvoreni“.

Metodologija koju je prihvatila Crna Gora takođe predviđa da tamo gdje se problemi pojave tokom pregovora u okviru ovih poglavlja, Komisija može predložiti ažurirane odredbe i vrijednosti tokom čitavog procesa, uključujući nove i izmijenjene akcione planove ili druge korektivne mjere, prema potrebi – navodi se u dokumentu Savjeta EU.

Nijedno poglavlje neće biti zatvoreno do ispunjenja privremenih standarda za 23. i 24.

U skladu sa revidiranom metodologijom, ponavlja se da nijedno dalje poglavlje neće biti zatvoreno prije nego što se ispune privremeni standardi za poglavlja 23 i 24.

“Nakon što se ispune privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i postave mjerila za zatvaranje, akcioni planovi za vladavinu prava moraće biti ažurirani. Konkretna ključna pitanja identifikovana u vezi sa funkcionisanjem demokratskih institucija i reforme javne uprave biće uvedena postupno i uključena u akcione planove vladavine prava. Ovo će pomoći boljem usmjeravanju reformi u ovoj oblasti”, piše u dokumentu.

Dodaje se i da dva poglavlja o vladavini prava treba zatvoriti posljednja.

Rad na borbi protiv korupcije biće integrisan kroz snažan fokus u odgovarajućim poglavljima. Poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se sprovedu dovoljne antikorupcijske politike u tom posebnom poglavlju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.