Zoran Brđanin

Brđanin poručio

"Nemam informacija da je Bašović korumpiran"

V.d direktora Uprave policije Zoran Brđanin saopštio je večeras kako nema stepen osnovane sumnje da je sudija Miroslav Bašović korumpiran.

Govoreći o odluci sudije Miroslava Bašovića i izjavi potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da je sudija "oslobodio kriminalce, a uhapsio državu", Brđanin je u emisiji "Načisto" TV Vijesti, rekao da bi policija uhapsila Bašovića da je imala bilo kakva saznanja o njegovim eventualnim nezakonitim postupanjima.

Odgovarajući na pitanje da li sumnja da je Bašović korumpiran, on je rekao da nema stepen osnovane sumnje, niti primisao da je to tako.

"Ja u to ne želim da vjerujem. To je hipotetički moguće", naglasio je Brđanin i ocijenio da nije realno da je sudija u opasnosti.

"Policija je došla sa određenim materijalom, prezentovala ga tužilaštvu. Tužilaštvo se već ranije bavilo tim (…) Očigledno da je tužilaštvo cijenilo da su materijali koje su već imali, da je to više nego dovoljno da se inicira hapšenje određenih osoba”, pojasnio je Brđanin.

Isto tako, kazao je, sudija za istragu je čovjek koja ima procesna prava da cijeni i donese odluku.

Nakon toga postoji mehanizam, drugostepeno vijeće, ono je donijelo drugačiju odluku. Naš zadatak je bio da promptno reagujemo, što smo i uradili, i ponovo smo uhapsili dio konkretnih lica, a vjerujem da ćemo uskoro svakog od njih”, rekao je Brđanin.

Na konstataciju da su trojica privođenih članova kavačkog klana u bjekstvu, Brđanin je kazao da “policija sigurno nije sjedjela skrštenih ruku”.

“Odgovori kako i na koji način je neko mogao da pobjegne, to zavisi od situacije, mjesta, vremena, naših tehničkih mogućnosti, naših sposobnosti… U ovom predmetu je 14 lica obuhvaćeno krivičnom prijavom, sve osobe koje nijesu uhapšene, za njima su raspisane potjernice”, naveo je Brđanin i napomenuo da se pojedini već nalaze u inostranstvu, kao i da je samo pitanje vremena kada će biti izvedeni pred lice pravde.

Govoreći o bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću, koji je nestao nakon što mu je istekao pritvor, Brđanin je kazao da je tačno da je “on slobodan tog trenutka kad mu pritvor nije određen i nije mu izrečena neka druga mjera”.

Rekao je da je za njim raspisana nacionalna potjernica.

“Moguće je da se vratio u Crnu Goru, moguće je da je bio, a više nije”, istakao je Brđanin.

Napomenuo je da će, kada se steknu preduslovi za raspisivanje međunarodne potjernice, ona biti raspisana, te naglasio da imaju indicije gdje je on.

Brđanin je kazao i da crnogorska policija nema nepovjerenje u službe u Srbiji.

“Kada govorimo o kolegama sa kojima mi sarađujemo. Ja se sad nadam da će saradnja biti na još višem nivou (…) Slučaj Svetozara Marovića ne bih povezivao sa nivoom međunarodne policijske saradnje”, rekao je Brđanin.

Demantovao je da je policija presrela telefonski razgovor Gorana Pantovića, koji je ubio Mojkovčanina Zorana Ašanina, u kom prijeti da će ubiti Abazovića.

“Nije tačna ta informacija da je policija došla do informacije presretanjem komunikacije, to nije tačno”, rekao je vd direktora Uprave policije.

Napomenuo je da su do tih saznanja došli nakon što se desilo ubistvo.

“Nijesmo mogli spriječiti ubistvo”, kazao je Brđanin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.