Međunarodna Hidro avio regata Montadria 2021: Avioni ponovo u Beranama
Foto: Mediabiro

Međunarodna Hidro avio regata Montadria 2021: Avioni ponovo u Beranama

Drugi dan Međunarodne Hidro avio regata Montadria 2021, koja se odvija širom Crne Gore, otvoren je preletom i slijetanjem formacije od tri aviona na aerodromu u Beranama. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidroavio regate u Crnoj Gori održava se po prviput, a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Između ostalog, cilj ove regate je oživljavanje aerodroma u Beranama i stvaranje uslova za afirmaciju u sportsko-turističke svrhe. A ujedno i sjecanje na heroinu pilotkinju Gospodju Olgu Šoškic Milović koja je preminula 28 maja 1989 godine.Ona je nakon svog prvog leta izjavila "Sama u avionu, a dolje pod krilima promiču polja i rijeke, krovovi kuća i šljivici… Osjećala sam se srećnom i slobodnom kao ptica. I zapjevala sam tiho…", ovako je Olga Šoškić Milović mnogo kasnije opisala svoj prvi uzlet jedrilicom sa beranskog aerodroma sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Imala je tada dvadesetak godina i bila je jedina djevojka u prvoj generaciji pilota jedriličara beranskog Aero kluba.

"U Beranama smo da prezetnujemo ljepote Berana, da oživimo malo beranski aerodrom, da mu damo na značaju u kompletnom programu avio regate. Naravno, za Opštinu Berane i cijelu Crnu Goru, hudroavijacija donosi novi potencijal u okviru turističke ponude. Regata je podržana od relevatnih činilaca Vlade Crne Gore i turističkih organizacija i svih
lokalnih samouprava", kazao je direktor Manifestacije Siniša Bubanja.

Pilot i predsjednik Organizacionog odbora Dragiša Raičević podijelio je utiske sa današnjeg slijetanja.

"Utisci su prleijepi. Posle toliko godina pripremanja napravili smo taj let emotivno", istakao je Raičević.

Savjetnik predsjednika Opštine Berane Darko Stojanović je rekao da je ovo je jedna od prvih aktivnosti koju, saradnji sa organizatorima

Međunarodne Hidro avio regate Montadria 2021, organizuju u Beranama.

Nadam se da ovo predstavlja samo početak sportskih i turističkih aktivnosti koje planiramo za beranski aerodrom i da to bude prvi korak za valorizaciju Aerodroma koji će značiti puno ne samo za Opštinu Berane, nego i za čitav region i za čitav sjever Crne Gore", poručio je Stojanović.

On je podsjetio da su sa aerodroma u Beranama, sve do kraja 70-ih godina, dva puta nedeljno uzlijetali avioni za Beograd i Ljubljanu.

"Voljeli bismo da se takve stvari vrate na naš Aerodrom. Svjesni smo sadašnje realnosti i ekonomske situacije i zbog toga kažem da ćemo, zajedno sa organizatorima ove Manifestacije i svim raspoloživim partnerima, raditi korak po korak, ali studiozno i ozbiljno da priče o valorizaciji beranskog aerodroma budu, kao do sad, samo prazna obećanja, priče na papiru nego konkretni koraci", zaključio je Stojanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.