Krivokapić: Dogovorena nabavka još 150.000 Fajzer vakcina, zaboravimo na okupljanja do 25. septembra

Do 15. juna će biti najmanje 30% vakcinisanog stanovništva

Krivokapić: Dogovorena nabavka još 150.000 Fajzer vakcina, zaboravimo na okupljanja do 25. septembra

Vlada je na današnjoj sjednici dogovorila nabavku još 150.000 doza vakcina Fajzer Biontek, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

Premijer je istakao zadovoljstvo zbog velikog broja vakcinisanih za tri dana od početka masovne imunizacije protiv Covid19.

"Vakcinisali smo u roku od dva dana oko 20 hiljada ljudi, ako to poredimo sa jednom Njemačkom znači u prosjeku  1.200 000 vakcinisanih dnevno, odnosno 5 miliona u Americi. Na taj način iskazujemo naše obećanje da će do 15. juna najmanje 30% naših građana biti vakcinisano. To je veliki poduhvat i ja se od srca zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima na načinu kako su se organizovali a posebno ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović.To govori da smo uspjeli u kratkom vremenskom periodu  da obezbijedimo potreban broj vakcina.", kazao je Krivokapić.

Kako je kazao, Vlada je dogovorila nabavku još 150.000 Fajzer vakcina. Dodao  je da mađarski šef diplomatije Peter Sijarto kazao da je Mađarska spremna da ustupi određene viškove vakcina Crnoj Gori.

" Na taj način su se stekli uslovi da dočekamo turistički sezonu spremni. Danas je dogovoren protokol, odnosno vodič za hotelijere i privatni smještaj kako bi mogli da se priprema da ugoste sve tursite uz posebna tretman za očuvanje zdravstvene bezbjednosti", naveo je Krivokapić.

Vlada preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići

Vlada je preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da će to biti u korist privrednika i predstojeće turističke sezone.

On je rekao da je Vlada na sjednici donijela odluku da preuzme koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja, kako bi granice, koje predstavljaju pepreku u bilo kom smislu, ovoga puta bile jednostavnije za prelaženje.

„Na taj način smo preuzeli jedan veliki dio aktivnosti, koji je u dosadašnjem peridu bio tretiran kao lokalni karakter, što predstavlja obavezu države, jer nigdje u svijetu nemate da na prostoru prelaska određene granice to tretirate kao lokalni put“, kazao je Krivokapić.

Kako je objasnio, trenutno je obaveza prema koncesionaru 4,6 miliona eura, a dogovor je da maksimalna granica bude četiri miliona eura.

„U međuvremenu, koncesionar će uložiti 300 hiljada eura dodatnih za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Ta granica može biti samo niža, što će Komisija utvrditi na nezavisan način“, rekao je Krivokapić i dodao da će to da bude planirano u budžetu za narednu godinu.

On je rekao da se na taj način šalje još jedna poruka – da će Crna Gora pristupiti integrisanom prelasku granica, a sve u cilju smanjenja gužvi i omogućavanja bržeg prelaska granica.

„Ako to uradimo, Crna Gora postaje destinacija koja će biti za primjer drugima. U saradnji sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), Srbijom i Albanijom, učinićemo sve da region bude povezan na najbolji mogući način, a da vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima bude što je moguće kraće“, poručio je Krivokapić.

Istakao je dobru posjećenost primorskim gradovima tokom praznika, prvi put nakon možda više od godinu.

„To je još jedna dokaz da smo vaskršnje praznike uspjeli da pretvorimo u pobjedu turizma, jer je preduslov za dolazak na crnogorsko primorje ili bilo koji dio Crne Gore bio upravo samo dobra volja“, poručio je Krivokapić.

On je pozvao na poštovanje mjera i da svi od 25. maja do 25. septembra svi zaboravimo na ta okupljanja koja su nekad opravdana, nekad neopravdana, nekad podstaknuta, kako je rekao, našim podjelama koje su nekad prirodne nekad vještačke.

"Na taj način da svi damo doprinos da bi turistička sezona bila na nivou 65% u odnosu na  2019. godinu. To je naša ekonomska obaveza prema svim građanima", kazao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da će se vakcinisati kad opadne broj antitijela kojih trenutno ima dovoljno.

On je potvrdio i da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala licencu nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro.

„Na taj način će avio-saobraćaj dobiti ono što smo i obećali“, dodao je Krivokapić.

On nije mogao da precizira kada će kompanija ToMontenegro imati prvi komercijalni let.

„Vlada je učinila sve da obaveze koje imamo završimo u određenom vremenskom periodu, što je preduslov da možemo da letimo bilo gdje, a to se misli prvenstveno na Beograd“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da ne može da potvrdi informaciju koja se pojavila u javnosti da kompanija ToMontenegro ima operativan samo jedan avion, a da je sa drugog skinut motor.

On je, govoreći o sastanku sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, kazao da je sa njim razgovarao u četiri oka i da ne može iznijeti detalje.

„Ne bih to nazvao zamjenom duga jer je to pomalo ružno, ali u svakom slučaju podrška koju očekujemo od Evropske komisije (EK) je na tom fonu da nam odobre određena sredstva, kojim bi relaksirano mogli da idemo u susret raznim projektima koje bi Crna Gora mogla da radi u narednom periodu. Postoje tri varijacije na tu temu“, zaključio je Krivokapić.

Kodex/Mina

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.