Da li je dozvoljeno konzumirati alkohol nakon vakcinacije?
ilustracija

Da li je dozvoljeno konzumirati alkohol nakon vakcinacije?

Britanska agencija za ljekove i zdravstvene proizvode poručila je da nema dokaza da konzumiranje alkoholnih pića utiče na djelotvornost vakcine protiv koronavirusa, piše Evening Standard.

Britanski regulator je ovo objavio nakon što su se društvenim mrežama proširile priče da bi se dvije sedmice nakon vakcinisanja protiv koronavirusa trebalo uzdržati od alkoholnih pića.

"Savjetujemo svaku osobu koju brine pitanje konzumiranja alkoholnih pića da se obrati medicinskom profesionalcu", kratko su poručili iz Agencije.

U januaru ove godine je organizacija Drinkaware, koju su osnovale kompanije koje bave proizvodnjom alkoholnih pića, poručila da ima nekih dokaza da ispijanje alkoholnih pića, naročito ako je prekomjerno, može uticati na sposobnost organizma da izgradi imunitet nakon ubrizgavanja vakcine, prenosi Jutarnji list.

Međutim, ni britanski Nacionalni zdravstveni sistem, ni proizvođači vakcina nijesu objavili nikakve informacije koje bi sugerisale da postoji veza između djelotvornosti vakcina i konzumiranja alkohola.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.