Abazović: Svi koji su za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije treba da podrže izmjene tužilačkih zakona

Abazović: Svi koji su za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije treba da podrže izmjene tužilačkih zakona

Svi koji su za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije treba da podrže izmjene tužilačkih zakona, poručio je popredsjenik Vlade Dritan Abazović, navodeći da su reforme u Tužilaštvu preduslov za bilo kakav značajniji napredak u oblasti vladavine prava.

On je danas pred Odborom za bezbjednost odgovarao na pitanja u vezi sa medijskim navodima o postojanju sprege organizovanog krimnala i predstavnika sudstva, tužilaštva i dijela Uprave policije.

Abazović je, komentarišući izjavu poslanika Predraga Boškovića koji je kazao da podržava borbu protiv organizovanog kriminala, rekao da je sjednica Skupštine 11. maja dobra prilika da svi koji su za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije podrže izmjene tužilačkih zakona.

„Svi oni koji su samo deklarativno možda budu uzdržani ili budu protiv. Ali to je sve politika, i to treba prihvatiti“, naveo je Abazović.

Bošković je kazao da se ne slaže sa izjavom Abazovića da je hapšenje navodnog člana kavačkog klana Slobodana Kašćelana najveći uspjeh policije u posljednijh deset godina, jer su “uhapsili uhapšenog čovjeka”.

Abazović je rekao da je Kašćelan bio uhapšen u Češkoj 2018. godine.

„Da bi došao ovdje kada ste vi bili na vlasti i kada ste ga teretirili za zelenašenje i neke gluposti. I poslije izvjesnog vremena je pošao kući“, rekao je Abazović.

Komentarišući izjavu Akcije za ljudska prava, koju je pročitao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjevvić i u kojoj se navodi da se oštro protive populističkom pristupu Abazovića i pritisku na sud koji je izvršio, Abazović je odgovorio da podržava sve što su rekli, kao i slobodu civilnog sektora.

“Ne moram da dijelim njihova mišljenja. Kad sam napisao svoju izjavu, znao sam da će biti reakcija”, kazao je Abazović.

On je dodao da isto misli i za Udruženje sudija, jer bi, kako je rekao, bilo nelogično da se nijesu oglasili.

Na pitanje Konjevića da li Uprava policije ima saznanja da je Veselin Veljović organizovao proteste na Bogetićima, Abazović je odgovorio da je smiješno to što radi Specijalno državno tužilaštvo koje ga je saslušalo zbog izjave o tome.

„Ja sam u emisiji „Načisto“ rekao da ne tvrdim, niti uopšte govorim o krivičnim djelima, niti o krivičnoj odgovornosti bilo koga“, rekao je Abazović.

On je naveo da je došao u situaciju da pred Specijalnim policijskim timom pita za koje su ga djelo zvali.

„A oni kažu za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. To uopšte nije bilo povezano sa mojom izjavom u pomenutoj emisiji. Pitao sam ih kako je to moguće, da bi oni rekli – pa rekao je premijer. Onda sam ih ja pitao što nijesu zvali premijera“, rekao je Abazović.

On je rekao da je oko organizovanja protesta SDT konstatovao da “tamo nema ničega”.

„Ali ja želim da kažem da se dešavaju razne stvari. Telekom, Solana. Limenka. Na kraju nema dokaza, izvađaja… Ali ja mislim da nema sudija i tužilaca, a da dokaza ima“, poručio je Abazović.

Na pitanje Konjevića u kakvom je odnosu sa glavnim specijalni tužiocem Milivojem Katnićem, Abazović je da je u dobroj relaciji sa Katnićem, “ali on izgleda nije sa mnom“.

„Organizovao je press konfrenciju koju je posvetio meni. Ja sam mu zahvalan i mislim da je sve to plus“, naveo je Abazović.

On je ponovio da su potrebne reforme u Tužilaštvu.

„To je predslov bilo kakvog značajnijeg napretka u vladavini prava“, poručio je Abazović.

Komentarišući izjavu poslanika Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Ivana Brajovića koji je kazao da svi pružaju podršku borbi protiv organizovanog kriminala, Abazović je kazao da on to ne doživljava tako.

“Moramo da znamo da ambijent koji smo stvarali dugi niz godina, čini mi se, omogućava da se i ta druga strana, koja je van zakona, osjeća prilično komotno”, kazao je Abazović.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je podsjetio Abazovića na izjavu da su Veljović i tri policajca povezani sa protestima i tražio da odgovori da li su te tri osobe Tiho Goranović, Darko Mađarić i Radosav Lješković.

Abazović je odgovorio da su oni bili na Bogetićima tih dana, i da su bili u komunikaciji sa Veljovićem.

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.