Vlada u minusu 103 miliona eura
Ilustracija

Vlada u minusu 103 miliona eura

Izdaci budžeta u prvom kvartalu ove godine iznosili su 451,9 miliona eura, što je 9,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U odnosu na plan i prvi kvartal prošle godine, izdaci su manji 77,5 miliona, odnosno 700 hiljada eura.

Prihodi budžeta bili su 348,4 miliona ili 7,5 odsto procijenjenog BDP-a, što je 15,9 miliona više u odnosu na planirane, prvenstveno usljed veće naplate poreza na dobit, dok su 27 miliona eura manji u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine.

Iz toga proizilazi da je deficit budžeta iznosio 103,5 miliona ili 2,2 odsto BDP, što je 93,4 miliona manje u odnosu na plan.

Iz Ministarstva su objasnili da su imali ovako veliko odstupanje u izdacima, jer su htjeli da stvore fiskalnu rezervu zafinansiranje mjera za saniranje problema koje je izazvala pandemija.

Tekući izdaci budžeta bili su 189,1 milion, što je 28,6 miliona manje od plana i 12 miliona manje nego lani u istom periodu. Kapitalni izdaci su bili 27,1 milion, 17 miliona manje od plana i milion više nego lani.

Najveće odstupanje bilo je kod budžetske rezerve, iz koje je uplaćeno 30 miliona eura na račun kompanije To Montenegro i 10,9 miliona bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u zdravstvu i prosvjeti.

Najveći minus u odnosu na uporedni period bio je kod PDV-a i akciza od 18,3 miliona, odnosno 6,7 miliona, a veća naplata prihoda po osnovu PDV i akciza za 1,4 miliona, odnosno 2,9 miliona.

Najveći rast u odnosu na plan i prošlu godinu zabilježen je kod poreza na dobit od 12,2 miliona (65,5 odsto), odnosno 6,6 miliona (27,1 odsto), a iz Ministarstva tvrde da je to posljedica velike poreske discipline.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.