Svilanović savjetnik Vlade za reforme i evropske integracije
Goran Svilanović

Svilanović savjetnik Vlade za reforme i evropske integracije

Bivši generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović glavni savjetnik je Vlade Zdravka Krivokapića za ekonomske reforme i evropske integracije, saznaje Pobjeda.

Svilanović lično ne savjetuje Krivokapića, već je u timu ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koga, kako tvrde izvori Pobjede iz parlamentarne većine, savjetuje za ključna pitanja ekonomskih reformi i evropskih integracija.

Svilanović je u izjavi za Pobjedu potvrdio da savjetuje Vladu premijera Krovokapića.

"To nije ništa neobično, Crna Gora je od svih država regiona najdalje odmakla u evropskim integracijama", naveo je Svilanović za Pobjedu i precizirao da je u Crnoj Gori u tom svojstvu bio već dva puta.

On je rekao da Vladu savjetuje do 15. maja i da ga očekuje još jedan odlazak u Podgoricu.

"Ne savjetujem lično premijera Krivokapića, već radim sa ministrom finansija Spajićem i to samo u onom dijelu koji se tiče evrointegracija", rekao je Svilanović.

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar spoljnih poslova SCG, je prozapadno orjentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

Po podacima iz njegove biografije, Svilanović je ekspert za ekonomski i politički razvoj u Jugoistočnoj Evropi i radi za različite konsultantske agencije.

Političku karijeru je započeo devedesetih godina prošlog vijeka kao član Građanskog saveza Srbije. Obavljao je funkcije portparola i potpredsjednika GSS-a, a 1999. godine je izabran za lidera stranke. Nakon izbora 2000. godine postao je šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Državna zajednica Srbije i Crne Gore). Diplomatsku karijeru je nastavio nakon završetka mandata ministra spoljnih poslova. Bio je član mnogih nevladinih organizacija, te član Pakta za stabilnost, kasnije Regionalnog vijeća za saradnju. Za generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju biran je dva puta. Mandat mu je istekao u decembru 2018. godine.

Svilanović je rijetko komentarisao politička pitanja u Crnoj Gori, ali je snažno podržavao njen proevropski i prozapadni kurs, uključujući i članstvo u NATO.

Nakon što je u Crnoj Gori izabrana nova vlast, Svilanović je saopštio da nova vlada treba da nastavi kurs pridruživanja Evropskoj uniji.

"Mislim da treba da se obrate Briselu i svim članicama EU i da zatraže podršku za nastavak pregovora o članstvu, u nadi da će, u inače ne baš novim članovima otvorenoj evropskoj politici, uspjeti da preokrenu atmosferu i ubrzaju pregovore, pa možda ih i okončaju za mandata nove Evropske komisije", rekao je nadavno Svilanović.

I Jovan Ratković savjetuje Vladu

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, osim Svilanovića iz Srbije, Vladu Zdravka Krivokapića savjetuje i Jovan Ratković, član predsjedništva Socijaldemokratke stranke bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Prema tvrdnjma izvora Pobjede, Ratković se sreo u januaru sa premijerom Krivokapićem i od tada traje njegov angažman, kada je nastala njihova zajednička fotografija.

Ratković je bivši koordinator Pakta stabilnosti za Jugoslaviju i radi kao konsultant za više evropskih nevladinih organizacija.

Ratković je blizak i sa Mlađanom Đorđevićem, bivšim savjetnikom Borisa Tadića koji takođe ima zajedničke fotografije sa Krivokapićem.

I Svilanović i Ratković i Đorđević slove za kadrove koji su bliski srpskoj opoziciji i bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Njihove uloge uklapaju se u težnje Krivokapića i njegovih medijsko-političkih savjetnika da se Vladi poboljša imidž koji nije bio prozapadni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.