ilustracija

Traže smjene u željeznici

"Voz ostao bez napona, samo Bog pomogao da se ne ponovi situacija iz 2006. godine sa Bioča"

Nevladina organizacija Vozom kroz Crnu Goru pozvala je nadležne da smijeni kadar zadužen za željeznicu ili da podnese ostavku zbog, kako su ocijenili, neprofesionalizma i improvizacija u tom sektoru.

Tvrde da je 23. aprila voz 6103 (isti broj nosio je i voz koji je 23. januara 2006. iskliznuo iz šina) otpremljen iz ukrsnice Bratonožići u 11 sati i 31 minut.

Poslije nepun minut vožnje do neutralne sekcije Bratonožići i pokušaja uključenja glavnog prekidača, mašinovođa je, kako navode, ustanovio da nema napona.

"Umjesto da zavede brzo kočenje, zaustavi voz i preduzme sve neophodne mjere da zaštiti isti od samopokretanja (kako je regulisano željezničkim propisima), mašinovođa je pustio voz da ide dalje i tim postupkom ugrozio živote putnika, pomoćnika mašinovođe, vozopratnog osoblja kao i pružnih radnika koji su izvodili radove na dijelu pruge između Bioča i Bratonožića, zbog kojih je pruga bila zatvorena za elektro-vuču. Samo Bog je pomogao da masinovođa voz zaustavi u ukrsnici Bioču i da ne nastavi nekontrolisanu vožnju kao u slučaju iz 2006.godine", saopštili su.

Dodaju da o svemu odgovorni iz ŽPCG do 28. aprila nijesu preduzeli nijednu radnju u rasvetljavanju incidenta (ili barem ne zvanično), iako su bili obavezni po Pravilniku i Uputstvu o postupcima za slučaj vanrednog događaja.

''Naprotiv, 23.04.2021. godine Odbor direktora je od 15 časova do kasno u noć, vodio međusobnu raspravu i svađu oko rasporeda kadrova u menadžmentu preduzeća. Ministre, ili smijenite kadrove u ministarstvu zadužene za željeznicu ili podnesite ostavku. Ovo što se radi nije profesionalan rad već improvizacija", saopštili su.

Brzih dana će, kako su najavili,  obavijestiti javnost o nekoliko incidenata koje su se desili na željeznici od dolaska novog menadžmenta a koje su mogle imati katastrofalne posledice pa nek se javnost sama uvjeri kakve smo, navode,  profesionalce dobilii na odgovornim mjestima na željeznici'.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.