Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor postao političko pitanje, na kraju će sve biti u redu
Patrijarh Porfirije

"Biće kako Sabor odluči"

Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor postao političko pitanje, na kraju će sve biti u redu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC davno postalo političko pitanje, ali je siguran da u praksi neće biti novih problema.

"SPC po pitanju samog ugovora nema šta da kaže", rekao je Porfirije u intervjuu za Drugi program Radio Beograda, navodeći da će biti potpisan kako Sinod odluči.

Podsjećamo, patrijarh SPC je ranije saopštio da je sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Međutim, episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko promorske Joanikije rekao je da za sada raspolažu samo nacrtom temeljnog ugovorakoji treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva SPC i Vlada Crne Gore, te da o tom aktu sad treba da se izjasni Vlada Crne Gore.

"Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primjedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Dakle, to je sve još uvijek u radnoj verziji. Za mene lično, za Crkvu, svaki dokument, naročito ugovor, dok ne potpišu obije strane i ne ovjere pečatom, on zapravo ne postoji u nekom pravnom smislu. On je u pripremi, on nije završen, i nikada nije običaj, makar u našem crkvenom poretku, da bilo koji dokument koji je još u izradi da se objavljuje i da se čini predmetom javne rasprave", rekao je Joanikije u intervjuu za Radio Svetigora.

On je istakao da za njega i Crkvu nijedan dokument ne postoji u pravnom smislu dok ga ne potpišu obije strane i ne ovjere pečatom.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Temeljni ugovor sa SPC još nije do kraja usaglašen i da dva člana teksta nisu u skladu sa zakonima Crne Gore.

Najavljeno je da će ugovor  potpisati patrijarh SPC Porfirije i crnogorski premijer Krivokapić koji je rekao da bi najbolje bilo da se to desi bude izabran mitropolit crnogorsko-primorski.

On je istakao i da dokumenti nije još nije do kraja usaglašen i da dva člana teksta nisu u skladu sa zakonima Crne Gore.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će ugovor koji će potpisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti u potpunosti usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.