Srzentić: Slobodni mediji suština demokratije, govore u ime svih i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke
Srzentić

Svi novinari i novinarke u Crnoj Gori treba da budu ohrabreni da slobodno govore

Srzentić: Slobodni mediji suština demokratije, govore u ime svih i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke

Sloboda medija nije samo preduslov za demokratiju, ona je suština demokratije. Slobodni mediji govore u ime svih građana i građanki i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke, a nama u javnoj upravi pomažu da na pravi način prepoznamo gdje je neophodno unaprijediti naš rad, kako bi javna uprava bila pravi servis građana, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Svi novinari i novinarke u Crnoj Gori treba, naglašava ministarka, da budu ohrabreni da slobodno govore i da otvaraju javne debate od društvenog značaja, a naša obaveza je da kreiranjem javnih politika doprinesemo uspostavljanju ambijenta u kojem mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju.

"Naša vizija je Crna Gora u kojoj novinarke, novinari i mediji mogu slobodno da rade, u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu, bez obzira na njihovu uređivačku politiku. U kojoj postoje medijski pluralizam i raznovrsnost medija koji su osnaženi da otvaraju sve teme na objektivan i etičan način uz puno poštovanje standarda profesije, ali i Crna Gora čiji su građanke i građani medijski pismeni da prepoznaju različite forme dezinformacija. Zato zajedno treba da pospješujemo uslove i modelujemo kulturu u kojoj će se snažno afirmisati profesionalno novinarstvo i podsticati sloboda misli i govora. Slobodna riječ će uvijek naći put do građana, da nas podstakne da pažljivije slušamo, funkcionalnije razmišljamo, da budemo bolji jedni prema drugima", navela je Srzentić.

Svjesna je, dodaje, koliko je izazovno danas u mnoštvu događaja i dezinformacija, u situaciji koju je nametnula pandemija koronavirusa, profesionalno obavljati novinarski posao, koji zahtjeva mnogo odricanja.

"Posljednji događaji – govor mržnje, verbalni i fizički napadi na novinare i novinarke obavezuju nas da djelujemo snažnije i proaktivnije kako bezbjednost medijskih poslenika ne bi bila narušena. Ova Vlada je pokazala spremnost da u Krivičnom zakoniku napravi izmjene i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice. Veoma smo svjesni i drugih izazova sa kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju. Kroz Kontinuirani dijalog sa medijima razgovarala sam sa gotovo 50 predstavnika medija sa kojima zajednički tražimo najbolje načine i rješenja da poboljšamo uslove za adekvatan položaj novinara i ugled medijske profesije. Cilj nam je da napravimo sintezu svih prepoznatih izazova i problema koja će nam biti polazna osnova za izradu prve Medijske strategije, a iz koje će proisteći Akcioni plan za naredni period", navodi ministarka Srzentić.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog  društva i medija je, naglaša ona, "partner svim medijima i medijskim organizacijama u Crnoj  Gori,  uz puno uvažanje nezavisnosti i uređivačkih politika,  sa ciljem da pomogne u izgradnji zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija.

Svima kojima je slobodna javna riječ luča, oružje i štit, zahvalna na vašoj posvećenosti i hrabrosti kojom obavljate svoj posao, čestitam Svjetski dan slobode medija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.