Pokrenuta inicijativa za podizanje spomen-biste Urošu Toškoviću: Bar želi da se oduži velikom umjetniku
Uroš Tošković

Pokrenuta inicijativa za podizanje spomen-biste Urošu Toškoviću: Bar želi da se oduži velikom umjetniku

Opština Bar je na inicijativu prijatelja, poštovaoca i kolekcionara djela Uroša Toškovića započela proceduru koja bi trebalo da stvori zakonske preduslove za izradu spomen biste velikom umjetniku na Šetalištu kralja Nikole.

"Svaka zemlja bi voljela da ima Uroša Toškovića", ističe istoričarka umjetnosti i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

Ona je rekla da je Bar, kao grad koji je Tošković izabrao da u njemu provede posljednje godine života, bio privilegovan prisustvom umjetnika čija djela, pojava i sam život nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Višestruke su veze Bara sa Urošem Toškovićem – posljednje decenije života proveo je u gradu koji prihvata raširenih ruku i otvorenog srca... Na obali, nadomak svetionika, često je boravio i radio, razgovarao sa Baranima koji su znali da dopru do umjetnika čiji su životni izbor bili usamljenost i stalni sukob sa svijetom.

Baru pripada i vrijedna zaostavština, legat od skoro 70 Toškovićevih radova iz kolekcije Momčila Todorovića.

"Smatramo da ovaj umjetnik zaslužuje da dobije spomen bistu u Baru, gdje je proveo značajan dio svog života, stvarao i ostao upamćen među Baranima kao dio urbane legende. Nadamo se da će naša inicijativa biti prepoznata i prihvaćena od strane Ministarstva kulture, kako bi već u narednoj godini mogli da planiramo sredstva u bužetu za tu namjenu", kazao je za Radio Bar i Bar info predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Kultura sjećanja i njegovanje kulturne baštine obaveza je svakog civilizovanog i razvijenog društva.

"To nije samo spomenik umjetniku, to je zalog budućim generacijama, jer će umjetnici poput Uroša Toškovića sigurno inspirisati naše potomke da proučavaju njegovo djelo. Djela velikih umjetnika trebalo bi da budu vidljivija, a to je moguće realizovati kroz, na primjer, park skulptura kada je riječ o vajarima, edukativne prostore – radionice otvorenog tipa, u kojima bi umjetnici razgovarali sa publikom i prenosili svoja znanja. Takođe, veoma je bitno ko radi bistu, jer to je ujedno i spomenik tom umjetniku", kazala je dr Anastazija Miranović, koja naglašava da Bar jeste grad umjetnika.

"Bar ima izuzetne vajare, poput Nenada Šoškića i Zlatka Glamočaka. Pomenuću samo još neke umjetnike koji bi bili Uroševi savremenici i koji su zagazili u devetu deceniju, poput Nikole Gvozdenovića, čuvenog Gvozda, naš umjetnik, internacionalno poznat, Ilija Šoškić, ovdje živi i stvara Mijo Mijušković. Sve je to značajna kulturološka činjenica koju treba vrednovati", rekla je Miranović.

Bista Uroša Toškovića, ukoliko bude uvažena inicijativa Opštine Bar od strane Vlade Crne Gore i resornog ministarstva, trebalo bi da nađe svoje mjesto na barskoj obali i Šetalištu kralja Nikole.

"Upravo na mjestu gdje je Uroš provodio najviše vremena i pronalazio inspiraciju za kreaciju svojih djela. Opštinski Sekretarijat za kulturu, sport i mlade je, poštujući zakonsku regulativu o spomen obilježjima i odredbu o izradi spomenika nakon dvadeset godina od smrti umjetnika, uputio inicijativu i zatražio saglasnost Vlade i Ministarstva kulture, koji će cijeniti njenu opravdanost", objasnio je Raičević.

Doprinos valorizaciji djela velikih umjetnika jeste još nekoliko inicijativa lokalne uprave, među kojima i da se skulpture vajara Mija Mijuškovića, koji živi i stvara u Sutomoru, presele iz njegovog ateljea i dvorišta u javni prostor, krase gradske lokacije i direktno komuniciraju sa publikom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.