Veliki broj vjernika prisustvovao liturgiji u hramu, mjere prekršene
Foto: RTCG

Veliki broj vjernika prisustvovao liturgiji u hramu, mjere prekršene

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs. U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici završena je rana, a počela druga Vaskršnja liturgija koju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Sveštenik Branko Vujačić kazao je da se sveštenstvo trudilo da tokom liturgije poštuje epidemiološke mjere.

“U kripti Sabornog hrama trudili smo se da veliki narod koji dolazi za Vaskrs razdvojimo, ili grubo rečeno, prepolovimo kako bi liturgiju služili u skladu s mjerama”, kazao je Vujačić.

Ipak, na snimcima iz Hrama može se vidjeti veliki broj vjernika koji ne nose maske i ne poštuju distancu.

Mjere Ministarstva zdravlja kojima se sprečava širenje virusa korona podrazumijevaju obezbjeđivanje najmanje 10 kvadrata prostora po osobi u vjerskom objektu tokom obreda.

Liturgiji u Hramu Hristovog Vaskrsenja prisustvovali su i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, kao i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Praznik vaskrsenja Isusa Hrista slavi se tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse.

Za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom.

Vaskrs je pokretni praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u litiju oko crkve.

Pravoslavni narod se nakon liturgije okuplja u domovima uz svečanu trpezu, na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb.

Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije predaje ga onome čije je bilo jače.

RTCG/Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.