Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije

"Pitanje ugovora sa SPC postalo političkog pitanje"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije kazao je da Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore postao političko pitanje. Patrijarh navodi da, iako su postigli konsenzus i dogovorili se o tome kako taj ugovor treba da izgleda, on i dalje ostaje povod za političke i politikantske spekulacije.

"Nijesam pratio mnogo šta se dešava, ali vidim da ta tema jeste aktuelna i da poneki od političara iznose svoje stavove. Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uvjerenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema jer mi, što se tiče samog ugovora, više nemamo šta da kažemo i mi smo potpuno spremni da taj ugovor, onako kako Sinod ocijeni i procijeni i odluči, bude potpisan”, naveo je za Radio "Beograd 2".

Kazao je da su od strane Vlade Crne Gore imali "neke kontakte" i da imaju takođe uvjeravanje da tu ne postoje problemi.

“Sad ja sam ne znam kakve su bile procedure kada su u pitanju drugi ugovori, ali čini mi se, koliko sam upoznat, da nikada nijedan ugovor nije išao na skupštinsku raspravu, niti je zapravo bio tema javnih rasprava. Ja lično nemam nikakav problem, ako je to princip i ako tako treba da bude – neka bude, ali ako nije princip i ako nije pravilo ne vidim zašto bismo onda samo Ugovor između Srpske pravoslavne crkve i bilo koje države problematizovali do mjere da on treba da bude tema posebnih rasprava jer su to stvari jednostavne – ugovor reguliše, dakle, odnos države i crkve i crkve i države, stavlja se samo jedan zakonski okvir", rekao je patrijarh.

Na konstataciju novinara da svi očekuju da, na majskom Saboru SPC, saznaju ko će biti novi mitropolit crnogorsko – primorski, Porfirije odgovara da ne može reći šta će biti zato što još uvijek ne zna.

"Naravno, dnevni red Sabora formira Sinod, ali on može i u toku Sabora da se proširi. To su svakako teme kojima ćemo se baviti, ali Crkva ima svoj ritam i svoj hod. Šta će biti odluke i rješenja – to naravno ne znam, jer Sabor je organizam i tijelo koje saborno odlučuje, ne postoji niko ko ima prednost u odnosu na bilo koga, pa ni sam patrijarh, u smislu da je on taj koji može bilo šta da nameće", poručio je patrijarh SPC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.