Maradona neadekvatno i neoprezno liječen
Diego Armanda Maradona

Zvanični izvještaj pokazao

Maradona neadekvatno i neoprezno liječen

U subotu je objavljen zvanični izvještaj o medicinskoj njezi koju je pred smrt dobio legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona, a stručna komisija se veoma kritički odnosila prema tretmanu koji je sjajni fudbaler dobio. Javno tužilaštvo u Argentini će pod istragu staviti medicinski tim koji je bio zadužen za Maradonino zdravlje.

Maradona je u Buenos Airesu preminuo 25. novembra od posljedica srčanog udara sa 60 godina. Njegovoj smrti je prethodila operacija krvnih ugrušaka u mozgu, a istovremeno je liječen od alkoholizma.

U izvještaju od 70 stranica navodi se da je Maradoni "ozbiljno pozlilo“ čak 12 sati prije njegove smrti i da "nije bio pod propisnim medicinskim nadzorom“.

Argentinski list "Klarin“ navodi da je Maradonin medicinski tim sjajnog fudbalera "ostavio sudbini“ i da su se prema njegovom zdravlju odnosili "neadekvatno i neoprezno“.

Među ljudima pod istragom su Maradonin 39-godišnji privatni ljekar Leopoldo Luke i Maradonini psihijatri.

Budući da je izvještaj sada završen, tužilaštvo će odlučiti da li će podnijeti prijave, a "Klarin“ navodi da bi jedna od tačaka optužnice moglo da bude i ubistvo iz nehata.

Izvještaj komisije podnet je pošto su svoje nezadovoljstvo liječenjem izrazile Maradonine ćerke.

Doktor Luke je u mnogo navrata kroz suze odbacivao navode o namjerno lošem liječenju Maradone govoreći da to "nikako ne bi mogao da učini svom prijatelju“ i da je "učinio sve što je mogao kako bi spasao njegov život“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.