SZO: Evropa ima više vakcinisanih nego zaraženih koronom
ilustracija

SZO: Evropa ima više vakcinisanih nego zaraženih koronom

Iako je prijetnja koronavirusa i dalje prisutna u Evropi, na ovom području je sada u potpunosti više vakcinisanih nego zaraženih koronavirusom, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Prošla su 462 dana otkako je prijavljen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Od tada je virus otkriven kod 5,5 odsto cjelokupne evropske populacije, dok je sedam odsto u potpunosti vakcinisano. Međutim, iako broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih opada, prijetnja od zaraze je prisutna“, kazao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO-a za Evropu.

Kako je dalje kazao Kluge, virus i dalje ima potencijal da prouzrokuje pogubne posljedice, ali je ipak unio nadu rekavši da su prvi put nakon dva mjeseca novi slučajevi koronavirusa znatno opali prošle nedjelje. Ipak, dodao je, stopa infekcije u Evropi je i dalje izuzetno visoka.

SZO u evropsku regiju ubraja više od 50 zemalja, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Tursku.

U tim je zemljama dosad zabilježeno ukupno 51,3 miliona zaraza, uključujući gotovo 1,37 miliona u posljednjoj nedjelji. Stručnjaci ipak smatraju da je broj zaraza vjerovatno mnogo veći od službenog broja.

Prema riječima Klugea, oko 215 miliona doza vakcina dosad je iskorišteno u regiji. Procjenjuje se da je 16 odsto stanovništva primilo barem jednu dozu, piše CNBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.