SDT: Postupak protiv 14 osoba zbog garancija KAP-a

SDT: Postupak protiv 14 osoba zbog garancija KAP-a

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u slučaju izdavanja državnih garancija za Kombinat aluminijuma (KAP) pokrenulo krivični postupak protiv 14 osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, čime je država oštećena za 127 miliona eura.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT-a i Uprave policije saopšteno je da je SDT sproveo izviđaj u kojem je prikupljena dokumentacija i izvršena analiza, nakon čega su pokrenuli postupak protiv 14 osoba.

Specijalna državna tužiteljka, Lidija Vukčević, kazala je da se sumnja da su te osobe, iskorišćavanjem službenog položaja, pribavile protivpravnu imovinsku korist i oštetile budžet za više od 127 miliona eura.

“Postoji osnovana sumnja da je država pretprjela i dalje trpi štetu po osnovu kamata, troškova, provizija i naknada koje plaća na zaduženja na osnovicu isplaćenih garancija, jer je država u kontinuitetu koristila tuđa sredstva za finansiranje izdataka budžeta”, navodi se u prezentaciji tokom konferencije za novinare.

Kako se dodaje u prezentaciji, KAP je privatizovan u decembru 2005. godine. Kontrolni paket akcija kompanije kupila je kompanija Salomon Enterprises Limited, kasnije preimenovana u CEAC, koja je osnovana radi upravljanja imovinom EN plus grupe u istočnom regionu Evrope.

Ugovor o kupoprodaji akcija fondova u KAP-u zaključen je 27. jula 2005. godine.

Vlada je akcije prodala kompaniji Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, i to ukupan kontrolni paket dionica KAP-a za 48,5 miliona eura pri čemu je kupac imao obavezu da investira 55 miliona eura.

CEAC je, kako se navodi, 2007. godine pokrenuo postupak protiv države Crne Gore, pred Arbitražom u Frankfurtu, sa odštetnim zahtjevima od oko 300 miliona EUR.

Iz SDT-a su saopštili da je Vlada 16. novembra 2009. potpisala ugovor o poravnanju sa Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, kojim se obavezala da će pored ostalih državnih pomoći, koje se daju KAP-u, izdati i pet državnih garancija na kredite koje koristi ta kompanija u iznosu do 135 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.