Advokati zatražili da se Kašćelan, Vučković i Kažić brane sa slobode
Slobodan Kašćelan

Branioci vođe kavačkog klana i dvojice njegovih saradnika uložili žalbu na odluku o pritvoru

Advokati zatražili da se Kašćelan, Vučković i Kažić brane sa slobode

Branioci jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i njegovih saradnika Vladimira Vučkovića iz Herceg Novog i Zorana Kažića, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo, uložili su žalbu na odluku vijeća Višeg suda da im se odredi pritvor, potvrđeno je Pobjedi.

Kašćelan i još pet osoba uhapšeni su prošle sedmice. Odlukom sudije za istrage pušteni su da se brane sa slobode, ali je nakon nekoliko sati preinačena odluka sudije Miroslava Bašovića i donijeto je rješenje da se ponovo uhapse.

Bašović je utvrdio da nema dovoljno dokaza da su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43), Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima – počinili djela za koja ih policija i tužilaštvo terete.

U rješenju sudije za istragu navedeno je da je razlog puštanja na slobodu nedostatak konkretnih dokaza koji bi potvrdili osnov sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im policija stavlja na teret.

Kao članovi kriminalne organizacije označeni su: Slobodan Kašćelan (58) iz Kotora, Radoje Zvicer (49) iz Kotora, Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, Krsto Maroš (38) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

Na presu Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da se sumnja da je ova kriminalna grupa počinila jedno ubistvo, ali da ne isključuju mogućnost da ih je bilo više. Tada predstavnici policije nijesu saopštili ime osobe koju je, kako se sumnja, likvidirala ova grupa.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao tada da je ovo ,,najjači udarac mafiji u posljednjih deset godina“ i da su uhapšene najtraženije osobe.

Pomoćnik direktora Uprave policije, koji rukovodi sektorom za borbu protiv kriminala, Dejan Knežević je kazao da je rad na ovom predmetu dugoročan i odrađen u saradnji partnerskih službi, posebno zemalja Zapadnog Balkana, a značajnu pomoć, kako je kazao, imali su od EUROPOL-a.

"Prilikom pretresa pronađena su blindirana i skupocjena vozila, koja su oduzeta, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi određeni predmeti koji mogu ukazivati i u daljem postupku koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih djela. Fokus će biti usmjeren i na druge kriminalne grupe, na njihove aktivnosti van Crne Gore", naglasio je Knežević.

Akcija je započeta krajem februara, saradnjom holandske policije, bezbjednosnih službi Belgije i Velike Britanije, kada su istraživali narko kartele i došli do dokaza da je jedan od najznačajnijih, koji ima prevlast nad kokainskim poslovima, upravo kavački klan. Značajne informacije crnogorska policija dobila je iz Srbije, nakon hapšenja Veljka Belivuka, bliskog saradnika "kavčana“ i njegove grupe. Tokom marta istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza za hapšenje grupe označene kao kavački klan zbog pripremanja likvidacije Milića Šakovića u Podgorici, među kojima su i srpski državljani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.