Njemački ministar: Non-pejper ne potiče od nas

Njemački ministar: Non-pejper ne potiče od nas

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da takozvani non-pejper ne potiče od Njemačke, saopštilo je njemačko ministarstvo.

Mas je tako reagovao na pisanje prištinske Kohe od utorka da postoji još jedan non-pejper u kome se definišu odnosi Beograda i Prištine.

"To ne potiče iz pera njemačke vlade. Naprotiv, ministar spoljnih poslova Mas je tokom prošlonedeljnih posjeta Prištini i Beogradu istakao da Njemačka podržava dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obje zemlje imaju realnu perspektivu u EU", navodi se u saopštenju, prenosi Dojče vele.

Prištinska Koha objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji su navodno pripremile Njemačka i Francuska, a koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

Prema tom navodnom dokumentu, Beograd i Priština bi se međusobno priznali, a predviđeno je i stvaranje autonomnog okruga sjeverno Kosovo, kao i privilegovan status SPC.

S druge strane, Beograd bi bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.